Baš kao i junak čuvenog filma, kog je tumačio Alekandar Gavrić, crnpurast, naočit, a gotovo identični brkovi do smrti su krasili i njegovo lice.

Kapetan Leši je jugoslovenski akcioni film snimljen 1960. godine, poznat kao jedan od najpopularnijih i komercijalno najuspešnijih ostvarenja jugoslovenske kinematografije. Sa 3,5 miliona gledalaca oborio je rekorde u svim republikama SFRJ i prodat je u 40 zemalja širom sveta. Aleksandar Gavrić naslovnom ulogom u ovom jugo-vesternu stekao je status prve prave domaće filmske akcione zvezde. 🤩

Po žanru pripada partizanskom filmu, ali je Žika Mitrović, koji potpisuje režiju i scenario, smestivši radnju na Kosovo za i neposredno nakon Drugog svetskog rata, nastojao sadržaj očistiti od službene ideologije, odnosno radnju i likove više modelirati prema vesternima, stavljajući naglasak na scene akcije i humora. Uspeh filma se odrazio ne samo kroz naslovnu pesmu koja je postala hit, odnosno popularni istoimeni strip, nego i kroz nastavak pod naslovom Obračun snimljen 1962. godine.

Numeru koja se prožima kroz čitav film a koja će tokom šezdesetih godina prošlog veka postati veliki hit, izvodilo je više veoma popularnih pevača u to vreme od kojih je najveća zvezda svakako bila Silvana Armenulić.

Međutim, iako su mnogi ovaj film gledali nebrojeno puta, malo ko zna da je jedan od najpopularnijih filmskih junaka jugoslovenske kinematografije nastao po liku i delu komunističkog gerilca iz Crmnice kraj Bara Đoku Lekiću.

Ovaj partizanski operativac, prve tri godine Drugog svetskog rata proveo je dejstvujući kao ilegalac pod pseudonimom na specijalnim zadacima u Kosovoskoj Mitrovici i Kruševcu, odakle je 1943. otišao da se bori u Makedoniju i Grčku, gde se proslavio gerilskim atacima na fašističke vojne punktove. Po završetku rata, baš kao i kapetan Ramiz Leši, tokom dve godine bio je komandant jedinice koja je ratovala sa balističkim bandama oko Drenice i Uroševca.

Osim legendi o njegovim ratnim podvizima i posleratnim akcijama protiv ostataka balističkih jedinica, Đoko Lekić sa likom kapetana Ramiza Lešija ima još nekoliko upadljivih sličnosti.

Kraj rata dočekao je sa činom kapetana, njegova ratna ljubav i prva supruga zvala se Lola, jahao je belog konja, a zbog stasa i neustrašivog duha uživao veliku popularnost u narodu i strahopoštovanje među neprijateljima. Baš kao i junak čuvenog filma, kojeg je tumačio Alekandar Gavrić, crnpurast, naočit, a gotovo identični brkovi do smrti su krasili i lice crnogorskog gerilca.

View this post on Instagram

A post shared by Yugonostalgia - Jugonostalgija (@yugo.nostalgia)

IZVOR: IG / Yugonostalgia

Autor: redportal.rs

#Aleksandar Gavrić

#Kapetan Leši

#Silvana Armenulić.

#filmovi

#Žika Mitrović