Peter Sijarto je izjavio da odbacuje pokušaje Kijeva da se meša u unutrašnje stvari Mađarske

Mađarska je potpisala danas s Rusijom novi dugoročni sporazum o snabdevanju gasom.

Sporazum su potpisali rukovodioci Gasproma i mađarske energetske grupe MVM u Ministarstvu spoljnih poslova u Budimpešti, javlja Rojters.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je, nakon potpisivanja novog gasnog ugovora koji zaobilazi Ukrajinu, izjavio da odbacuje, kako je rekao, pokušaje Kijeva da se meša u unutrašnje stvari Mađarske.

Na Mađarskoj je odluka o tome kakve sporazume potpisuje, istakao je on i dodao da Budimpešta nikada nije kritikovala bilo koji ukrajinski sporazum, navodi britanska agencija.

Mađarska je krajem prošlog meseca saopštila da je sa Rusijom postgila dogovor o svim uslovima novog dugoročnog sporazuma o snabdevanju gasom koji treba da stupi na snagu 1. oktobra.

Sijarto je tada rekao da će sporazum s Gaspromom biti zaključen na 15 godina, uz mogućnost modifikovanja količine koja se kupuje posle 10 godina.

Takođe je naveo da je dogovorena povoljnija cena nego ranije i da će Gasprom godišnje isporučivati Mađarskoj 4,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa preko 2 rute - 3,5 milijardi kubnih metara preko Srbije i jednu milijardu kubnih metara preko Austrije.

Mađarska se u prošlosti najvećim delom kod snabdevanja prirodnim gasom oslanjala na uvoz iz Rusije preko cevovoda kroz Ukrajinu.

Međutim, poslednjih godina je diverzifikovala kanale za uvoz gasa otvaranjem prekograničnih interkonektora sa većinom susednih zemalja i obezbeđujući isporuke od Rojal Dač Šela iz terminala za tečni prirodni gas na ostrvu Krk.

Autor: Tanjug

#Mađarska

#novi gasni sporazum

#peter sijarto

#rusija