Rediteljka Ada: Za ovaj momenat ova predstava je prava za publiku

Dramska premijera predstave Da krenemo ispočetka najavljena je za 1. oktobar u Operi i teatru Madlenianum, rečeno je danas na konferenciji za medije u hotelu Zepter 🎭. Komad je rađen po delu francuskog autora Erika Emanuela Šmita 📘. Premijera je do sada pomerana zbog situacije sa koronavirusom.

U glavnim ulogama su: Slavko Štimac, Ljuba Bulajić, Branka Petrić, Lana Karaklajić, Tamara Aleksić, Nadežda Jakovljević i Natalija Vlahović.

Moderator konferencije bila je PR Madlenianuma Tatijana Rapp, koja je istakla da je reč o priči o životu, da li možemo da vratimo sudbinu unazad, kao i da li su naši izbori pravi izbori 🧐. Rekla je kako su sve ženske uloge bitne u ovom komadu.

Direktorka drame Madlenianuma Ana Radivojević Zdravković kazala je da je ova predstava jedna bajka za odrasle, a u bajci su uvek prisutna čuda 🤗. Da krenemo ispočetka bavi se temom čuda, tj. mogućnosti da se čudo desi. Čudo nad čudima jeste da nema kraja kada neko ode sa ovog sveta, istakla je Ana.

Prevodilac Nikola Bjelić govorio je o tome da se u svakom prevodu nešto izgubi, ali se i dobije, mada lepotu jezika i misli Erika Emanuela Šmita najviše dočaravaju glumci na sceni. U pitanju je veoma zahtevan pisac i teško je preneti njegovu razgovornu rečenicu a zadržati u njoj filozofsku misao jer ona često ima i poetičnost, naglasio je 😎.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Dramaturg Dragana Bošković je dodala da se u jeziku nije ništa izgubilo a u emociji je svakako dobilo:

Onde gde je rečima uzano tu je mislima i emocijama široko.

Rediteljka Andrea Ada Lazić istakla je kako je pročitala komad čim ga je Nikola preveo i da ju je "užasno poremetio iznutra". Najviše je reč o sumnji da li smo mogli išta da promenimo i da smo donosili drugačije odluke, kao i da li je sudbina ono što drži konce u rukama ili smo mi 🧐. Iskazala je opčinjenost timom sa kojim je radila.

- Predstavu smo pravili da bude jako nežna i da ne nameće nikakve stavove. Za ovaj momenat ova predstava je prava za publiku - kazala je rediteljka.
View this post on Instagram

A post shared by Opera & Theater Madlenianum (@madlenianum)

IZVOR: IG / @madlenianum

Ivica Klemenac, saradnik za scenski pokret, naglasio je da je reč o ekipi koja "kao da je izašla iz jednog stomaka" 😊. Odlično je razumevanje i to je ono što čini kvalitet predstave.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Scenograf Nikola Nikolić rekao je kako je, što se tiče scenografije, nastojao da 2 prostora koja su bila predviđena oboji nekom vrstom iracionalnog i da mu dȃ nerealan prizvuk ✨.

Muziku za predstavu radio je kompozitor Andrija Pavlović 🎶, dok je kostimograf Jelena Stokuća 👗. Scenski govor je radila Milica Janketić, a Srđan Jovanović je dizajner svetla.

U glavnoj muškoj ulozi Aleksandra jeste glumac Slavko Štimac, koji 1. put glumi u Madlenianumu. On je rekao da se komad bavi univerzalnim pitanjima, poput: Šta bi bilo da sam nešto uradio drugačije? Kao posebnu rečenicu istakao je 👇🏻:

Da li je sve ovako bilo, ne sećam se više.

Video: Redportal.rs/Redportal.rs

Mlađeg Aleksandra tj. Sašu glumi Ljubomir Bulajić, koji je bio sprečen da prisustvuje konferenicji.

Glumica Tamara Aleksić, u ulozi Kasandre, rekla je kako je svako imao nešto drugo što bi istakao u predstavi, kao i da mnogi motivi koketiraju sa nama. Uz dužno poštovanje prema piscu, Tamara smatra da su predstavu doradili i poboljšali 😎.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Prvi put na sceni Madlenianuma je i glumica Lana Karaklajić, u ulozi Beti. U vezi sa svojom ulogom kazala je da je dobila priliku da uradi ono što misli da treba kada se poigravamo sa nekim predrasudama 😅.

Najmlađa u komadu jeste glumica Nadežda Jakovljević, u ulozi Mojre. U ovoj ulozi privuklo ju je to što lik koji glumi ceni sadašnji trenutak. Ime lika znači sudbina, a cela predstva i govori o sudbini 🥰.

Glumica Natalija Vlahović glumi stariju Mojru. Svoj lik, između ostalog, vidi kao zrelu ženu, sudbinu i životnu inspiraciju Aleksandru.

Glumica Branka Petrić, u ulozi Bake Lu, istakla je da se ne dešava često da dobijete ulogu koja vam po svemu odgovara: odnosu sa ljudima, porodično i sl. Kad čovek ostari, sporije stari, a to je ipak jedna prednost jeste jedna od rečenica koju je naglasila ova glumica 😎.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Prva repriza je 2. oktobra, a druga će biti 8. oktobra na sceni Madlenianuma.

Autor: redportal.rs

#Da krenemo ispočetka

#Erik Emanuel Šmit

#Opera & Theatre Madlenianum

#Premijera

#predstava