Nova sredstva koja bi trebala biti izdvojena iskoristit će se za zamenu presretača projektila koji su korišteni tokom borbi s Hamasom u maju 2021. god.

Zastupnički dom SAD-a u četvrtak je odobrio predlog zakona o finansiranju izraelskog sistema odbrane Gvozedena kupola (Iron Dome), čime se nastavila saradnja ovih dveju država u pogledu vojnih tehnologija.

U konačnom glasanju, za finansiranje izraelskog sistema odbrane glasalo je 420 zastupnika, dok je 9 bilo protiv, uključujući 8 predstavnika Demokratske stranke i jednog predstavnika Republikanske stranke.

Izdvajanjem novih finansijskih sredstava za Gvozedena kupola, Sjedinjene Američke Države su nastavile saradnju s Izraelom kada je reč o ovom sistemu odbrane. Prema podacima Istraživačke službe Kongresa, do novembra 2020. godine Amerika je Izraelu osigurala 1,6 milijardi dolara za presretače, baterije i troškove održavanja Gvozedene kupole.

Nova sredstva koja bi trebala biti izdvojena iskoristit će se takođe za zamenu presretača projektila koji su korišteni tokom borbi s Hamasom u maju 2021. godine.

- Finansiranje je u skladu s Memorandumom o razumevanju iz 2016. godine između SAD-a i Izraela, kojim se Amerika obavezuje da će pružiti dodatnu pomoć Izraelu kada je reč o održavanju Gvozedene kupole nakon perioda borbi, kako bi se u budućnosti omogućila efikasna odbrana Izraela - saopšteno je.

Ipak, ovaj potez nije naišao na odobravanje svih članova Doma. Demokratska zastupnica Rašida Tlaib rekla je kako se ne može govoriti o potrebi Izraelaca za odbranom dok Palestinci žive pod sistemom aparthejda.

- Ne možemo govoriti o potrebi Izraelaca za sigurnošću u vreme kada Palestinci žive pod nasilnim sistemom i umiru od njega. Trebali bismo takođe govoriti o potrebi Palestinaca za sigurnošću od izraelskih napada - rekla je Tlaib.

Nakon glasanja i usvajanja odluke u Zastupničkom domu SAD-a konačnu odluku o finansiranju doneće Senat ove države, nakon čega će se pristupiti konačnom finansiranju projekta.

Autor: redportal.rs

#Izrael

#SAD

#gvozdena kupola