Strava koju je proživeo vidljiva je i u njegovu sklupčanom mršavom telu

Užasan prizor mrtvoga psa vezanog za lanac u selu Turčinovići nedaleko Svetog Petra u Šumi u središnjoj Istri slomio je srce volontera Udruženja SNOOPY iz Pule, koji su na dojavu turista hteli pomoći psu, ali on je već bio umro. Strava koju je proživeo nesrećni crni pas vidljiva je i u njegovu sklupčanu mršavom telu te prljavim posudama bez vode i hrane u boksu punom smeća u kojemu je bio zavezan za lanac.

- Psu se vide rebra, između vrata i ogrlice za koju je vezan lancem ima mnogo prostora, iz čega je vidljivo da dugo nije jeo i da je verojatno sporo umirao od gladi. Zbog lanca nije mogao pobeći. Osoba koja je ostavila umreti zavezanog psa je monstruozni zločinac - oštro je reagovali iz udruženja Prijatelji životinja.

Zgroženi pojašnjavaju da prema javno dostupnim podacima, kuća u čijem dvorištu je pas umro prodata je u maju ove godine i ima nove vlasnike:

Što se dogodilo, kako je pas ostao u boksu vezan za lanac koji mu je dopuštao kretanje u radijusu od samo pola metra, ko je bio odgovoran za njega i nije mario da mu živo biće kopni pred očima, trebale bi utvrditi institucije. Imamo i informaciju da je dan pre nego je pas umro neko od ljudi dolazio u tu kuću i prošao kraj njegova boksa. Njega više ništa ne može vratiti.

Udruženje SNOOPY prijavilo je slučaj policiji, kriminalistička obrada je u toku, a veterinarskim pregledom utvrđeno je da se radi o teškom zanemarivanju životinje. Iz udruženja insistiraju da se obavi obdukcija kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti psa i ističu "da će preduzeti sve da ljudski otpaci koji su ovo dozvolili plate najstrožu kaznu." Prijatelji životinja dodaju da je već sada jasno da je pas strašno patio i da se radi o kaznenom djelu mučenja životinje.

Kažu da ovaj strašan slučaj mora biti poticaj nadležnom ministarstvu da se što žurnijim izmjenama Zakona o zaštiti životinja zabrani okrutnost držanja pasa na lancu.

Autor: redportal.rs

#glad

#pas

#zlostavljanje životinja