Pod svodovima nove zgrade nalazio se jedan šaht rađen od materijala kakvim se radilo pre uvođenja beogradske kanalizacije.

Gotovo ni jedan problem nije toliko zainteresovao Beograđane kao problem Čukur-česme. 👇

Kada je dovršen spomenik nevinoj žrvi sa Čukur-česme po želji i iz sredstava Vanđel Tome dvorskog duvandžije i zadužbinara obeleženo je i mesto na kome je spomenik Simeona Roksandića trebalo i postaviti a po sećanju samog darodavca mesto na kome se nalazila Čukur-česma bilo je na kraju Pozorišne ulice kada se pređu šine u Dušanovoj u blizini dorćolske crkve a kod nekadašnje kafane Dve bule.

Pošteni i istinoljubivi u želji da se ne učini jedna istorijska greška i da na netačno mesto bude postavljen spomenik koji podseća na događaj u kome su i sami delimično učestvovali, stari Beograđani naprosto su se mobilisali, izašli iz svojih skrovišta i počeli tragati i po svojim sećanjima i po terenu ne bi li pronašli tačno mesto Čukur-česme, umirili svoju savest i učinili korist za budućnost.

Ta lepa ambicija starih Beograđana najbolje se ocrtavala kroz toplo dokumentovana i bolećivo pisana pisma redakciji Vremena.

Svi su se složili da prvobitno označeno mesto kod crkve Aleksandra Nevskog nije i prava lokacija nekadašnje Čukur-česme.

Najviše truda i ambicija u pronalaženju Čukur-česme pokazao je najstariji od svih starih Beograđana Stojan Zlatanović, starac od devedeset godina koji je još 1868. godine bio predsednik opančarskog esnafa u Beogradu.

Kako biste imali uvid u još sećanja na stari Beograd, predivnih uspomena i fotografija, pozivamo vas da se učlanite u Fejsbuk grupu Bio jednom jedan Beograd. 😊

Poznati i ugledni zanatlija ukazao je da je česma bila tačno na raskrsnici Dobračine i Gospodar Jevremove. Dok je štapom udarao o kaldrmu gospodin Zlatanović je pričao kako je bezbroj puta išao na tu česmu radeći kod nekog Kradigrede posle izučenog zanata kod starog opančara Manojolovića i tako često učestvovao u dečijim tučama na Čukur-česmi. 🤷‍♂️

Gradski šanac bio je sto koraka od česme prema Skadarliji koja je bila van šanca, a gore u Vasinoj ulici spram pozorišta on je služio kod svog gazde.

U isto vreme kada je trebalo spomenik postaviti na mesto nekadašnje Čukur-česme zidana je četvorospratnica Vladete Savčića na ćošku Jevremove i Dobračine pa je tada pronađeno 30 lobanja na kolac nabijenih i cevi Čukur-česme. Pod svodovima nove zgrade nalazio se jedan šaht udaljen od ćoška Dobračine i Jevremove ulice za nepunih pet metara, rađen od materijala kakvim se radilo pre uvođenja beogradske kanalizacije. Tu su nađene i uzidane cevi u kamenu, cevi Čukur-česme široke 15 sa 15 santimetara još dobro očuvane.

Ovo otkriće neobično je razveselilo vremešnog gospodina Zlatanovića koji je i samom sebi uspeo da dokaže da je njegovo pamćenje još uvek u dobroj kondiciji. 😊

Da nije bilo građanske inicijative i upornih varošana davne 1931. godine, pravo mesto Čukur-česme bi bilo zauvek zaboravljeno.

Autor: Jelena Janić Ljubisavljević