Makron otkazuje sastanak sa švajcarskim kolegom

Na vrhuncu diplomatske krize sa Australijom, Francuska je otkazala zvaničnu posetu predsednika Švajcarske konfederacije, prenose švajcarski mediji. U pitanju je izbor Švajcarske da kupi američke avione za obnovu svojih vazduhoplovnih snaga umesto francuske Rafale.

Prema današnjim nedeljnim izdanjima švajcarskih medija, Gui Parmelin, predsednik Švajcarske konfederacije, neće doputovati u Pariz u novembru u zvaničnu posetu Jelisejskoj palati. Oni to vide kao Parisku osvetu Bernu.

Otkazivanje ove posete Francuskoj, prema njihovim rečima, povezano je sa izborom u od strane Švajcarske američkih aviona F-35 na štetu francuskog lovca Rafal. Francuska je otkazala posetu Parizu zakazanu između predsednika Gaja Parmelina i Emanuela Makrona, prema švajcarskim novinama Le Matin Dimanche i Sontag Zeitung.

Prema pisanju švajcarskih medija, poseta je zakazana pre šest meseci. Švajcarska vlada je umanjila taj potez, rekavši da "poseta nije u potpunosti dogovorena i da se ne radi o otkazivanju potvrđenog sastanka".

Najava dolazi u vreme kada je Francuska u diplomatskoj krizi sa Australijom. Kanbera je odlučila da se povuče iz ugovora vrednog 90 milijardi dolara (56 milijardi evra) o kupovini francuskih podmornica u korist američkih brodova na nuklearni pogon.

Autor: redportal.rs

#F-35

#Francuska

#Rafal

#avioni

#Švajcarska