Jedan visoki lider talibana rekao je ranije ove nedelje da ženama neće biti dozvoljeno da rade u vladinim ministarstvima sa muškarcima

Radnice u glavnom gradu Avganistana Kabulu zamijenile su u petak znakove za ministarstvo žena u zemlji onima za moralnu policiju talibana, jer su bivše zaposlene tog odela rekle su ostavaljene ipsred zgrade.

Znak na zgradi zamenjen je znakom na mešavini darskog i arapskog jezika, koja glasi "Ministarstva molitve i vođenja i promovisanje vrline i sprečavanje poroka", prema fotografijama i svedocima Rojtersa.

Zaposlene su rekle da su nekoliko nedelja pokušavale da dođu na posao samo da im je rečeno da se vrate svojim kućama, prema video zapisima snimljenim ispred zgrade koje je video Rojters. Kapije zgrade su konačno zaključane u četvrtak, rekla je jedna od žena.

- Ja sam jedini hranitelj porodice. Kada nema ministarstva, šta bi Avganistanka trebala da uradi? - rekla je druga žena, koja je takođe rekla da radi u odeljenju. P

Portparol talibana u petak nije odgovorio na zahteve za komentar. Kada su talibani, koji su prošlog meseca preuzeli kontrolu nad Avganistanom usred haosa nakon povlačenja američkih trupa, poslednji put bili na vlasti od 1996. do 2001. devojčicama nije bilo dozvoljeno da pohađaju školu, a ženama je bio zabranjen rad i obrazovanje.

U tom periodu njihovo Ministarstvo za promociju vrline i sprečavanje poroka postalo je poznato kao moralna policija grupe, namećući svoje tumačenje šerijata koje je uključivalo strogi kodeks oblačenja i javna pogubljenja i bičevanja. Na spisku funkcija u kabinetu koji su talibani objavili 7. septembra nalazi se vršilac dužnosti ministra za promociju vrline i sprečavanje poroka i ne pominje se žena ministarka, ali grupa nije potvrdila da je odeljenje rasformirano.

Jedan visoki lider talibana rekao je ranije ove nedelje da ženama neće biti dozvoljeno da rade u vladinim ministarstvima sa muškarcima.

Autor: redportal.rs

#Ministarstvo za promociju vrline i sprečavanje poroka

#Talibani

#moralna policija

#žene