Dočekao je ujedinjenje SPC 1920. i postao mitropolit dabrobosanski 💖

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Svetog Petra Dabrobosanskog. Mitropolit Petar je rođen 24. juna 1866. u Grahovu, njegovo svetovno ime bilo Jovan  kao, najmlađi sin Mare i vojvode Bogdana Zimonjića, sveštenika i učesnika Nevesinjske puške.

Osnovno obrazovanje sticao je u svojoj kući, Bogosloviju je završio u Reljevu, a Pravoslavni bogoslovski fakultet u Ukrajini u Černovicu. Kada se zamonašio dobio je ime Petar. U isto vreme počeo je da predaje u manastiru Žitomislić. Nakon što su stariji monasi uvideli trud i rad ubrzo je postavljen za mitrolita zahumsko-hercegovačkog uoči Đurđevdana.

Za vreme mitropolita Petra dogodila se Aneksija Bosne i Hercegovine 1908. zatim dolaze balkanski ratovi i Prvi svetski rat počinje hapšenjem, ubijanjem i progonom pravoslavnih sveštenika.

Za vreme rata u eparhiji zahumsko-hercegovačkoj je ubijeno 4 sveštenika, a u logorima još nekoliko sveštenika. Kao episkop je dočekao ujedinjeje SPC, a potom postaje mitropolit dabrobosanski.

U Sarajevu je brzo postao omiljen među narodom. Stekao je ugled i poštovanje i kod Hrvata i kod Muslimana. Mitropolit je uradio nešto što u to vreme nije rađeno, došao na ustoličenje novog reis-ul-uleme u Sarajevu, a okupljeni muslimani su mu priredili prave ovacije. Svakog Božića išao je kod nadbiskupa Šarić da čestita veliki hrišćanski praznik, Vaskrs.

Kada je počeo Drugi svetski rat, ustaše su od mitropolita tražili da ukine ćirlica ali je on to odlučno odbio. Očekivao je da ga uhapse. Nije trebao dugo da čeka, pozvao ga sveštenik i ustaški poglavenik Božidar Bravo pa je mitropolit uhapšen je 12. maja 1941. odveden je u „ravnateljstvo”. Ustaše nisu dozvolile da ga neko prati, nakon policijske stanice mitropolit Petar je odveden u opšti zatvor Beledija.

Iz Zagreba mitropolita su odveli u Kerestinec kod Samobora. Tu je obrijan, skinuta mu je mantija, maltretiran je i mučen, kako su posvedočili očevici. U Kerestincu je bio do 15. juna, kada je logor rasformiran, a mitropolita su sa grupom zatvorenika istog dana odveli u zagrebačku policiju.

Sada je iz Zagreba noću sproveden u zloglasni ustaški logor Gospić. Tamo su ga mučili i maltretirali: po kiši i pljusku izvodili su ga u dvorište logora, tukli kundacima i terali da „drži pridike kako je pridikovao Srbima u Sarajevu.” Po naredbi ustaša morao je držati propovedi zatvorenim Srbima, nositi cepanice na leđima i čistiti dvorište.

IZVOR: YT / зимски

Danas ima više verzija o smrti mitropolita Petra Zimonjića.

Po jednoj od tih verzija, iz Gospića je odveden u Koprivnicu, a zatim prebačen u zagrebačku bolnicu u Stenjevcu.

Po drugoj verziji, iz logora u Gospiću odveden je u logor Jadovno na Velebitu, gde je ubijen maljem u glavu i bačen u jednu provaliju, najverovatnije u Šaranovu jamu.

Po trećoj verziji, koja se zasniva na svedočanstvu Jove Furtule i Jove Lubure koje su dali Komisiji za prikupljanje podataka o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu, mitropolit Petar je posle mučenja ubijen u logoru Jasenovcu i bačen u užarenu peć za pečenje cigle. Ni dan danas se ne zna tačno mesto gde se nalazi grob mitropolita Petra Zimonjića, a ni tačan datum smrti.

Sinod SPC je mitroplita Petra Zimonjića 1998. proglasila svecem, i on se proslavlja 17. septembra.

Autor: Redportal.rs

#Ustaše

#mitropolit dabrobosanski

#petar