Rukovodstvo opštine Gadžin Han je sa Ministarstvom za poljoprivredu dogovorilo finansiranje zbrinjavanja stoke na ispaši na Suvoj planini

Opština Gadžin Han i Ministarstvo poljoprivrede Srbije preksinoć su se dogovorili o dinamici, ali i finansiranju redovne dostave vode za piće za više stotina krava i konja na ispaši na Suvoj planini, koji su posle presušivanja izvora na visoravni Rakoš bili ugroženi. Ovo je juče za Politiku izjavio predsednik gadžinhanske opštine Milisav Filipović.

- Tačno je da je suša ovog leta pogodila izvorišta vode i da je postojala bozajan da konji i krave na paši na Suvoj planini budu ugroženi. Brzo smo, odmah pošto su nam meštani javili za problem iz sopstvenog budžeta izdvojili značajna sredstva i angažovali Vojsku Srbije da cisternama doprema vodu za pojenje stoke. Opština Gadžin Han podnela je sve troškove dostave vode, a susedna Bela Panaka obezbeđivala je smeštaj i ishranu pripadnika vojske koji su cisternama dovozili vodu do bazena na planini. Tako je bilo do nedelje, ali pošto je ugovor sa VS istekao, a i nestalo je novca u opštinskom budžetu zatražili smo hitno regovanje državnih organa. Održali smo u ponedeljak popodne sastanak u Ministarstvu poljoprivrede u Beogradu i brzo se dogovorili. Dostava vode već danas će biti uredno nastavljena, a koliko sutra, u četvrtak, delegacije Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava u ovom delu Srbije obići će teren na Suvoj planini kako bi se uverili da je sve pod kontrolom, ali i da bi se dogovorili šta još treba raditi - rekao nam je predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

- Finansijska sredstva za vodu i prevoz cisterni do visoravi gde se nalaze krave i konji snosiće Ministarstvo poljoprivrede. Na nama je da sve realizujemo. Na više lokacija na suvoplaninskim visoranima su svojevremeno sagrađeni veliki betonski bazeni – pojilišta, koja se pune vodom transportovanom cisternama iz podnožja, a čobani svoja stada dovode do njih i tu napajaju stoku - rekao nam je predsednik opštine Gadžin Han.

Na ovoj planini i u celom Zaplanju suše pod vrhovima Suve planine nisu retke. U poslednje tri decenije ovo je već peti ili šesti put da zbog velikih vrućina, ali i dugih perioda bez kiše, kako je bilo i ovog leta, presušuju prirodni izvori, zbog čega su i izgrađeni bazeni-pojilišta na nekoliko lokacija. Krave i konji na ispaši su na visovima Suve planine po nepisanom pravilu sve do kraja oktobra i početka novembra.

Autor: redportal.rs

#Krave

#Suva planina

#Suša

#konji

#stoka

#voda