Mesić: Seti se šta je obećano za Kosovo? 😨

Da je raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije bio neminovan govori i ovaj sastanak Vrhovne komande SFRJ 14. marta 1991. u Beogradu koji se dogodio nekoliko dana nakon velikih protesta 9.marta 1991.

U klinč su tokom sastanka ušli Borisav Jović predstavnik iz Srbije i Stipe Mesić kao predstavnik iz Hrvatske. Jović je tokom sastanka uporozio Mesića da ne bi trebalo da podržava masovno naoružavanje Hrvata i da ne može Srbe da izbaci iz Ustava, što je kasnije urađeno.

- Vi ste izvršili suspenziju saveznih zakona na svojoj teritoriji, protiv Ustava Jugoslavije i protiv vaših prava i time ste ugozili prava srpskoga naroda koji je zaštićen saveznim zakonima na vašoj teritoriji i dozvolili ste da se uveze nezaokonito oružje koje ste podelili hrvatskom narodu da se bije sa srpskim narodom - rekao je Borislav Jović.

Stipe Mesić nije mogao da objasni adekvatno ašto su savezni zakoni suspendovani pa je pribegao drugim metodama prebacujući loptu iz iz Hrvatske u Srbiju pominjući južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju.

- Boro, imam samo 2 reči, prvo da su to besmislice, a drugo seti se Kosova. Seti se šta je napravljeno na Kosovu, šta je obećano za Kosovo i seti se da su Albanci isto narod.

Jović je uzvratio replikom.

- Ako ti smatraš da se odluka skupštine Kosova proglasi za republiku i da ta skupština postane skupština republike jer to ni po Ustavu Srbije, ni po Ustavu Jugoslavije nije moguće.

Mesić je samo kratko rekao: "Jesam ja to rekao?"

Video: YouTube/ Slavic Travels

Autor: Redportal.rs

#Borislav Jovic

#Hrvatska

#Srbija

#stipe