Orban ga zamolio da ne dozvoli da propadne hrišćanska Mađarska

Papa Franja rekao je danas da se krst ne sme koristiti kao politički simbol i pozvao hrišćane da ne budu trijumfalistički nastrojeni.

Papa je odleteo u Prešov u istočnoj Slovačkoj, gde je presedavao dugačkom službom, poznatoj kao božanstvena liturgija, vizantijski obred koji koriste pravoslavne crkve i katolici istočnog obreda, piše Rojters.

Papa je propovedao o hrišćanskom identitetu, rekavši da su krstove i raspeća hrišćani često pogrešno koristili.

U razgovoru sa oko 30.000 vernika rekao je da su mnogi hrišćani imali raspeća ili krstove oko vrata, na zidovima u svojim domovima, automobilima i u džepovima, ali nisu imali stvarnu vezu sa Isusom.

- Šta je ovde dobro ako ne zastanemo da pogledamo raspetog Isusa i otvorimo mu svoja srca. Nemojmo svesti krst na predmet pobožnosti, a još manje na politički simbol, na znak verskog i društvenog statusa - rekao je Franja.

U Preševu, u istočnoj Slovačkoj, 1950. godine su komunističke vlasti primorale katolike istočnog obreda da se pridruže Pravoslavnoj crkvi i mnogi njihove sveštenike zatvorila.

Papa je na liturgiji upozorio hrišćane da ne koriste svoju religiju u takozvanim ratovima oko kulture, za koje veruje da štete opštem dobru.

- Koliko često čeznemo za hrišćanstvom pobednika, trijumfalističkim hrišćanstvom koje je važno i uticajno, koje dobija slavu i čast? - rekao je dodavši:

- Krst nije zastava za mahanje, već čisti izvor novog načina života - rekao je Franja i dodao da pravi vernik "nikoga ne gleda kao neprijatelja, već svakoga kao brata ili sestru".

Nakon sastanka sa papom u nedelju u Budimpešti, mađarski premijer Viktor Orban je rekao da je od pape tražio "da ne dopusti da hrišćanska Mađarska propadne".

Papa je u Mađarskoj rekao da bi zemlja mogla sačuvati svoje hrišćanske korene ako bude otvorila svoja vrata onima kojima je potrebna pomoć, misleći na migrante koje Mađarska ne želi da primi u svoju zemlju.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#papa franja

#papa mađarska

#papa mađarskoj

#papa orban