Porodica trpi ogroman teret jer je teška bolest deteta zapravo bolest cele porodice

BANJALUKA: Udruženje roditelja dece obolele od malignih bolesti Iskra obeležilo je 11. septembra u Banjaluci Zlatni septembar - mesec podrške deci i adolescentima obolelim i lečenim od raka.

Povodom obeležavanja Zlatnog septembra volonteri i mladi iz Udruženja Iskra na Trgu Krajine delili su zlatne trakice, promotivni materijal i balone s ciljem skretanja pažnje javnosti na probleme sa kojima se suočavaju porodice i deca obolela od raka.

Član Udruženja Iskra i osnivač Mreže mladih lečenih od raka u Republici Srpskoj Miloš Malešević rekao je novinarima da je, zahvaljujući radu Udruženja, poboljšana situaciju kada je reč o stigmatizaciji ove dece i mladih, dodajući da mnogo ljudi ne voli da priča o ovoj bolesti, pogotovo kod dece.

Predsednik Udruženja Iskra Dijana Berić izjavila je novinarima da prevencije u principu nema, ali da rana dijagnoza maligne bolesti znači veće šanse za izlečenje.

Ona je istakla da je Roditeljska kuća od velike važnosti za decu koja se leče od malignih bolesti na UKC Republike Srpske a nisu iz Banjaluke, jer je kuća namenjena za smeštaj dece iz svih krajeva Srpske 🍀.

Zlatni septembar je globalna kampanja čiji je cilj podizanje svesti o raku kod dece i adolescenata i problemima sa kojima se suočavaju, ne samo za vreme lečenja nego i u periodu nakon njega, kada treba da se vrate u svoje matične sredine i nastave normalan život.

- Porodica trpi ogroman teret jer je teška bolest deteta zapravo bolest cele porodice. Psihosocijalna podrška deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima važan je ali donekle zanemaren segment u tretmanu ove bolesti - istakli su iz Udruženja Iskra.

Autor: Agencije / banjaluka.com

#BANJALUKA

#deca

#mesec dece obolele od raka

#podrška