Originalnu pesmu izvodi Marko Perković Tompson

Na društvenim mrežama pokrenuta je peticija da pevaču Bobanu Rajoviću bude zabranjen ulazak u Srbiju jer je na nastupu u Hrvatskoj pevao ustašku pesmu „Sude mi”.

IZVOR: TW / @Skrobiii

Pesma veliča hrvatske generale tokom akcije ,,Oluja”, a ovaj Rajovićev potez naišao je na žustre osude srpske publike.

Na društvenoj mreži Tiktok osvanuo je snimak sa Rajovićevog nastupa u Hrvatskoj. Tom prilikom pevač se nije libio da udovolji tamošnjoj publici i otpeva ustašku pesmu „Sude mi”, koju inače peva Miroslav Škoro. Pesma je posvećena hrvatskim ratnim osuđenicima koji su učestvovali u vojnopolicijskoj akciji „Oluja”, kada su Srbi proterivani sa teritorije Hrvatske i u kojoj je ubijeno oko 1.900 vojnika i civila.

Mnogi je tumače kao hvalospev Anti Gotovini, Mladenu Markaču, Slobodanu Praljku i Branimiru Glavašu. Ipak, Hrvati smatraju da je pesma rodoljubiva i posvećena onima koji su branili svoju zemlju, a stihovi „Sude mi dušmani, moja ljube, al’ ne znaju da je istina voda duboka” dokazuju da nije u pitanju samo rodoljublje već i mržnja prema drugom narodu. Škoro je ovu pesmu nekoliko puta izvodio sa Markom Perkovićem Tompsonom, nacionalistom i šovinistom, poznatim po ustaškim pesmama i mržnji prema Srbima.

Poznato je da je Rajović u Hrvatskoj veoma popularan, kao i da bivša predsednica Kolinda Grabar Kitarović voli da sluša njegove pesme, za šta joj se Boban jednom prilikom javno zahvalio i rekao da bi mu bila čast da peva pred njom.

Autor: objektiv.rs