"U stomaku sam nosila mrtve blizance, a ginekolozi su odbijali da me pregledaju..."

Majka dvoje dece prošla je pravi pakao usled loše komunikacije i, kako je rekla, nebrige zdravstvenih radnika koji su prema njoj postupali neljudski i krajnje neprofesionalno, nakon što je završila u bolnici usled bolova u stomaku. Kako se kasnije ispostavilo, ona je bila u drugom stanju, nosila je blizance, koji su nažalost preminuli u njenom stomaku.

Žena stara 35 godina iz Splita ispričala je u intervjuu za "Slobodnu Dalmaciju" kako je bila trudna u trenutku kada je završila u samoizolaciji jer joj je suprug bio pozitivan na COVID-19. Majka je dvoje dece koja su, kao i ona, bila negativna na testovima, ali su svi imali određene simptome.

- Deca i ja smo radili testove i bili smo negativni. Te nedelje sam išla na Infektološko odelenje na Križinama (Splitski klinički bolnički centar) gde me je uputila moja doktorka zbog bolova u trbuhu. Inače bolujem od ulceroznog kolitisa te nikada ne znam kod takvih situacija jesu li posledice tog stanja ili se radi o nečem drugom. Kako sam bila trudna, to mi je bio dodatni alarm za oprez - kaže nam 35-godišnjakinja.

Na Infektologiji su joj napravili test na korona virus, i to oba, i brzi i PCR, a pre toga je, kaže, takođe imala test koji je bio negativan.

- Nalaz mi je bio gotov sutradan, u ponedeljak 21. juna, i takođe je bio negativan iako su svi simptomi ukazivali na koronu. Infektolog me je savetovao da sa svim negativnim testovima odem na pregled na Hitnoj ginekologiji jer uprkos samoizolaciji imam pravo na isti. Kako su testovi bili negativni uprkos simptomima, oni na Križinama nisu mogli da me hospitalizuju kao infektološkog bolesnika, k tome još nisam po pojedinim parametrima bila životno ugrožena pa u bolnici nisu videli potrebu za detaljnijom obradom uprkos mojim nastojanjima-, objašnjava ona.

PRIVATNI ARANŽMAN

Na Hitnom prijemu ginekologije doktorka joj je kazala kako nije hitan slučaj jer ne krvari.

- Upitala sam je što je s bebom, tada naime nisam znala da je blizanačka trudnoća, a ona je rekla da je beba dobro na što sam je upitala ko će me pregledati i imaju li ambulantu za COVID pozitivne osobe. Odgovorila mi je kako ima kontejner, ali da nema koga poslati tamo-, ispričala je ova Splićanka.

U tom trenutku, ona je bila sedam nepunih nedelja trudna i preskočila je redovni pregled u privatnoj poliklinici zbog samoizolacije.

- Doktorka iz bolnice mi je rekla da zovem privatnog doktora kod kojeg idem. Ja razumem da je ona bila u panici jer sam ja bila u samoizolaciji, ali kakva je to poruka trudnicama? Ako platite pregled imate pravo na sve, a ako ne, nemate prava. Ja plaćam dopunsko i redovno zdravstveno osiguranje i mislim kako nije trebalo da me šalju tek tako poslati iz državne zdravstvene ustanove bez valjane i potpune obrade - tvrdi 35-godišnjakinja.

Prema njenim rečima, nakon toga je otišla na pregled u privatnom aranžmanu, a doktor je ustanovio da se radi o blizanačkoj trudnoći.

- Otkrio je da je jedan plod već izgubljen, a da drugi takođe nije dobro. Šanse su bile 50-50 i za drugi plod. Nakon toga mi je par puta pozlilo te sam u četvrtak 24. juna ponovo došla na Hitni ginekološki gde je me primio ljubazni doktor, i to preko poznanstva. U ponedeljak 28. juna sam imala pregled kod državnog ginekologa, pošto sam želela, da u već ionako haotičnoj situaciji čujem i njeno mišljenje. Ustanovila je da je i drugo srce stalo.

TEHNIČKE POTEŠKOĆE

U sredu joj je opet pozlilo. Već vidno iscrpljena od svega, osećala se dosta loše, a simptomi su postali još jači.

- Došla sam na Hitni ginekološki prijem, a jedan od mlađih službenika mi je nakon moje priče, bez čitanja nalaza koje sam stalno nosila sa sobom, rekla: "Možda ste nešto loše pojeli!" Da pojasnim, pod mlađim službenicima mislim na tim koji vodi Hitnu ginekologiju i u kojem u tom trenutku nisu niti imali specijalista iz područja ginekologije - govori ova Splićanka u razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju.

Tek kada je povisila ton shvatili su ozbiljnost situacije i napokon pozvali specijalistu ginekologije da obavi konzilijarni pregled.

- To je bilo deset dana od prvog pokušaja prijema na Hitni ginekološki, sreda 30. juna. Kako su oba ploda bila izgubljena, doktorica me je pitala da li želim kiretažu ili tablete nakon čega su mi zakazali zahvat 5. jula jer, naravno, termina pre nije bilo- objašnjava ona.

Pre dobijanja termina trebala je obaviti vađenje krvi i pregled anesteziologa.

- Znači, dodatno čekanje i hodanje po bolnici u takvom stanju. Ništa opet nisam mogla bez državne ginekološkinje koja je trebala da mi da smernice, a nije se javljala na telefon zbog navodnih tehničkih poteškoća te taj četvrtak kad sam već mogla obaviti sve potrebne pretrage za kiretažu nisam ništa uradila.

Kaže kako ne može da veruje da se tako u bolnici igraju prebacivanja loptice, umesto da postupe ljudski i odmah se uhvate u koštac s problemom.

- Da me je 21. juna neko primio i ostavio u bolnici ja bih za dva dana bila obrađena i gotova. U bolnici imaju i interniste, ginekologe i anesteziologe te su odmah mogli utvrditi moje kompletno stanje s obzirom na suspektno preležan Covid i moj kolitis. Zašto imamo novo porodilište ako ne koristimo resurse, pitam se. U ovoj situaciji, mrtav plod bio je u meni više od dve nedelje, šta bi bilo da sam dobila sepsu? - pita se ona.

Kako je rekla, cilj njenog izlaska u javnost je da se dozvoli da trudnice imaju pravo na pregled, jer iako ne krvare mogu biti hitan slučaj. Ako ne toliko zbog deteta, jer u ovom slučaju nije bilo spasa, nego zbog žene koja to sve proživljava.

- Trebali bi uputiti ženu i pomoći joj, ali nažalost to nije tako. U Zagrebu trudnice s pet nedelja u Petrovoj leže i čuvaju trudnoću, a u Splitu vas do 12 nedelja ne doživljavaju kao trudnicu. Zahvalna sam Bogu što sam izvukla živu glavu, mojim bliskim ljudima koji su uskakali kad je trebalo i skromnom svešteniku koji je strpljivo, molitvom, bio uz mene iako je u tom momentu spremao svoj put za Brazil i preseljenje na drugi kontinent. Htela bih samo naglasiti da sam u ovoj celoj mučnoj situaciji na bolovanju, kada se ubroji izolacija, bila mesec i po dana što je dodatno uticalo na mene. Smatram kako bi mi raniji odlazak na posao i uobičajeni radni dan pomogao da brže ostavim iza sebe sve ono što mi se dogodilo" istakla je ona na kraju razgovora za Slobodnu Dalmaciju.

Autor: Blic

#Hrvatska

#ginekologija

#trudnica