Jermenski sveštenik sa oružjem u rukama brani manastir

Nedavno su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. To je sa suzama u očima i velikom tugom dočekao jermenski sveštnik Ovanes, poznat na mrežama po slikama sa oružjem u rukama. On pokušava da sačuva sve važne predmete uz njega na sve moguće načine, jer taj region Karvačar, gde se manastar nalazi, uskoro prelazi u ruke Azerbejdžana.

Otac Ovanes je 1993. godine lično učestvovao u oslobađanju Karvačara, a 2016. godine se zajedno sa sinovima ponovo latio oružja. Ni ovih dana nije sedeo skrštenih ruku. Kaže da je bio spreman na sve, ali ne i na ovakav ishod.

Foto: Printscreen Facebook

Stanovnici Karvačara sada napuštaju svoje domove. Sveštenik Ovanes kaže da se iz manastira mnogo toga mora izneti.

- Sutra će odneti crkveni pribor i hačkare, kako ih Turci ne bi oskrnavili. Ali najvažnija od svega je crkva, koju ne mogu pomeriti sa mesta - kaže on.

- Nakon oslobađanja Karvačara (devedesetih godina prošlog veka) videli smo da su Dadivank pretvorili u štalu. Mi smo očistili manastir, ponovo osveštali, a danas ga na tacni poklanjamo Turcima. Čuvali smo ga i štitili, a sada kažemo Turcima - radite šta vam je volja. Je li to ispravno? Ako mi zaćutimo, kamenje će zastenjati. Šta ćemo reći majkama poginulih? - kaže otac Ovanes.

Foto: Printscreen Facebook

A kakva sudbina čeka jeremnski narod u Karabahu ni on sam nije siguran.

Autor: redportal.rs

#Jeremenija

#sveštenik