Dom je kao zadužbina kralja Aleksandra predviđen da zadovoljava savremene zahteve i potrebe 500 učenika koji su trebali da borave u Domu.

Početkom 1930. godine kralj je izrazio želju da zarad humanog i prosvetnog cilja podigne Dom srednjoškolske omladine, u neposrednoj blizini Muzeja kralja Petra.

Foto: Facebook.com

Opština je za tu namenu odredila plac na kome se nalazio logor Prve pešadijske podoficirske škole koji se sastojao iz više manjih vojnih objekata, koje je trebalo ukloniti.

Dom je kao zadužbina kralja Aleksandra predviđen da zadovoljava savremene zahteve i potrebe 500 učenika koji su trebali da borave u Domu.

Foto: Facebook.com

Prostorije su bile podređene potrebama boravka i rada učenika, pa je tako u zgradi postojala kuhinja, trpezarija, prostorije za sport sa bazenom za plivanje, sala za muziciranje, bibilioteka, ambulanta, sanitarne i druge instalacije, stan za upravnika Doma, sobe za stanovanje pomoćnog osoblja, kancelarije za činovnike.

Projektovanje zgrade počinje 1930. godine da bi se prvi učenici u Dom kralja Aleksandra I za učenike srednjih škola uselili 1933. godine.

Prema realizovanim projektima zgrada je imala podrum, suteren, prizemlje i tri sprata, na površini od 10.000 kvadratnih metara. Savremeni sistem centralnog grejanja, rezervoari za vodu sa hidroforima, radionica, vešeraj, više prostorija za smeštaj raznih namirnica, tuš kabine, kade, svlačionice, berbernica, gimnastička sala, lift za dostavu hrane i namirnica, prostrane i svetle sobe, dvorište sa sportskim terenima, činili su ovaj prostor udobnim i prijatnim za boravak učenika. 😊

Foto: Facebook.com

Već tokom prve školske godine uočeno je da je prostor ipak tesan da bi u njemu mogla da se održava i nastava, pa je pokrenuta inicijativa da se sazida depadans koji bi bio u sastavu Doma a u kome bi bila smeštena potpuna Muška gimnazija, pa je tako sama škola dobila zasebnu zgradu preko puta.

Foto: Jelena Janić Ljubisavljević

Kako biste imali uvid u još sećanja na stari Beograd, predivnih uspomena i fotografija, pozivamo vas da se učlanite u Fejsbuk grupu Bio jednom jedan Beograd. 😊

Komšije sa Savskog venca prepoznaju da je reč o zgradi u kojoj je već dugi niz godina Arhiv Jugoslavije, a pomenuta škola je nekima poznata kao Deseta beogradska a nekima kao Vojna gimnazija.

Autor: Jelena Janić Ljubisavljević

#Jelena Janić Ljubisavljević

#Био једном један Београд