Dan pre početka nove školske godine oko 91.000 dece koja idu u vrtić i učenika je u izolaciji

U Izraelu je jutros objavljeno da je za poslednja 24 sata zabeleženo gotovo 11.000 (10.947) novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše u jednom danu od početka pandemije.

Prethodno je 18. januara u trećem talasu bilo 10.118 novozaraženih. U ponedeljak je urađeno 147.000 testova i pozitivnih je bilo 7,5 odsto, javljaju izraelski mediji. Takozvani koronavirus kabinet odobrio je jednoglasno sinoć da zelenu propusnicu moraju imati i zaposleni u obrazovnim ustanovama i zdravstvenim i institucijama socijalne zaštite.

Zalena propusnica je dokaz da je osoba vakcinisana ili se oporavila od COVID-19. Lekarima, medicinskim sestrama i negovateljima će biti zabranjeno da dolaze na posao ako ne pokažu odgovarajuću dokumentaciju ili negativni test na virus urađen u poslednja 72 sata.

Dan pre početka nove školske godine oko 91.000 dece koja idu u vrtić i učenika je u izolaciji. Većina njih (više od 55.000) jeste u samoizolaciji jer su bili u kontaktu sa zaraženim, a oko 35.000 je zaraženo.

U međuvremenu je Evropska unija odlučila da skine Izrael sa liste zemalja koje se smatraju bezbednim pa će putnici koji odatle stižu biti podvrgnuti strožim kontrolama, kao što su testovi i karantin, a ministarstvo zdravlja je objavilo da je broj preminulih od početka pandemije premašio 7.000.

Izrael je zemlja za koju se činilo da je pobedila pandemiju pre samo dva i po meseca. Ipak broj osoba koje jedan oboleli od COVID-19 može da zarazi opada i dostigao je 1,09, a opala je i pozitivnost testova, te broj teško obolelih.

Pošto je u nedelju odobreno vakcinisanje trećom dozom za sve građane starije od 12 godina vakcinisano je oko 115.000 ljudi u ponedeljak, a ukupno 2,15 miliona od 9,3 miliona stanovnika Izraela od početka kampanje imunizacije po starosnim grupama.

Oni koji ne prime takozvanu buster dozu više se neće smatrati vakcinisanim ako je prošlo više od šest meseci od druge doze. Dve doze vakcine u Izraelu je primilo oko 60% Izraelaca, uključujući 80% odraslih.

U međuvremenu je ponovo uvedena obaveza nošenja maski u zatvorenom, ograničenja na okupljanja, između ostalog. Premijer Izraela Naftali Benet rekao je da buster doza daje rezultate jer zaustavlja povećanje broja hospitalizovanih.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Izrael

#koronavirus

#zaraženi