Posle 39 godina odsustva s muzičke scene АBBA najavila nove kompozicije

Članovi čuvenog švedskog žensko-muškog pop kvarteta ABBA ne zaboravljaju svoje obožavaoce. Posle punih 39 godina odsustva s muzičke scene – Ani-Frid Lingstad, Bjorn Ulvaeus, Beni Anderson i Agneta Feltskog – odlučili su da se ponovo oglase. Zvanično, publici će ponuditi dve nove kompozicije: "I dalje verujem u tebe" i "Nemoj da me ućutkuješ", mada krugovi bliski grupi tvrde da je, sem pomenutih, reč i o još tri dodatne pesme čiji nazivi i moguće teme, za sada, nisu obelodanjeni.

Tako bi, otprilike, glasila vest koja se munjevito proširila po kompjuterskim društvenim mrežama, uzburkavši maštu svih ljubitelja pop muzike, a posebno obožavalaca pomenute četvorke.

Povratak grupe ABBA u studio najavljen je još pre tri godine, ali željama se isprečilo mnogo problema, i tehničke i autorske prirode, na koje su se nadovezale nevolje s pandemijom korone, što je neminovno dovelo do otkazivanja već ugovorenih koncertnih nastupa, direktnih kontakata s brojnim poklonicima… Kako bilo, neočekivano dobijeno vreme "devojke i momci" iz benda iskoristili su, kako sami tvrde, na najbolji mogući način, za dodatno doterivanje snimaka i tonsko beleženje još ponekih kompozicija.

Prema rečima Bjorna Ulvaeusa, jednog od dva muška člana grupe, do novog ujedinjenja došlo je spontano:

Svi smo mi zaista dobri prijatelji. Okupili smo se u studiju prvi put posle toliko godina i odmah osetili međusobnu harmoniju koju smo nosili od ranije. Jednostavno, takve stvari kao što je istinski čvrsto zajedništvo teško je objasniti.

Kvartet koji je svojim brojnim hitovima iz sedamdesetih i osamdesetih (poput „Vaterlo”, "Kraljica plesa", "Pokušaj sa mnom" ,"Hvala za muziku", "Mama mija", "SOS" i druge) osvojio ceo svet odlučio je da okonča saradnju davne 1982, uprkos negodovanju ljubitelja pop zvuka širom planete. Ponovo su bili zajedno tek jednom prilikom 2016. kada je obeleženo pedesetogodišnje poznanstvo Ulvaeusa i Andersona i kada su se slavljenicima na bini pridružili i Lingstadova i Feltskogova.

- Obožavaoci su nas sve vreme zvali, tražili da se ponovo okupimo i možda će ovo na šta smo se sada odlučili za njih biti jednako uzbudljivo kao za nas - izjavila je uoči izlaska novih snimaka i predstojećeg "ogledanja" s publikom Ani-Frid Lingstad.

Do okupljanja pop četvorke došlo je povodom turneje nazvane "ABBA avatar", u kojoj muziku ne izvode članovi grupe lično nego njihovi – hologramski kreirani likovi. Uspešnost ovakvog predstavljanja, ali i činjenica da je današnja digitalna tehnologija stvorila prostor za potpuno drugačiji autorski izraz od onog iz vremena aktivnog delovanja, naterali su švedsku četvorku da dobro razmisli i o povratku "živim" nastupima i direktnom kontaktu s poklonicima njihove muzike.

Podsetimo, ABBA je bila pravi rasadnik hitova koji su pokorili svet. Njihov doprinos na velikim tzv. longplej pločama nikada nije bio posebno ubedljiv. Jednostavno, bili su usmereni na kompozicije za koje su bili ubeđeni da će ih slušaoci odmah prihvatiti. I bili su u pravu.

Ponovno ujedinjenje grupe najavljeno je još 2017. u pomenutoj digitalnoj formi i pod neobičnim radnim nazivom "ABBAtars". Nažalost, projekat je, kako rekosmo, morao biti odložen zbog korone, ali je istovremeno odlučeno da se, u znak poštovanja prema vernoj publici, krene s novim snimanjima.

Podsetimo još, na svetskoj muzičkoj sceni pojavili su se u punom sjaju u vreme internacionalnog festivala zabavne muzike "Evrovizija 1974", i tom prilikom su izvodili svoj budući hit "Vaterlo". Na takmičenju koje se tada smatralo glavnom ulaznicom u najviše sfere popularne muzike došlo je i do malog skandala. Naime, sudije iz Velike Britanije, koju je te godine na takmičenju predstavljala čuvena Olivija Njutn Džon, nisu švedskom kvartetu dodelili ni jedan jedini poen.

Bio je to poraz koji su Britanci nastojali po svaku cenu da izbegnu. Bezuspešno. Kako je u jednom kasnijem intervjuu izjavio Bjorn Ulvaeus:

Nema sumnje da su nas unapred smatrali najopasnijim konkurentima. Zato su tako reagovali. Ipak, kada je odluka pala, njihovi predstavnici su nam prvi čestitali na pobedi, iskreno.

Grupa ABBA smatra se jednom od najuspešnijih globalnih muzičkih atrakcija. Prodali su više od 380 miliona ploča. Devet njihovih singlova dospelo je na prva mesta svetskih top lista. Isti uspeh postigli su i sa 9 albuma. Zajedničku karijeru počeli su davne 1970. kao kabaretska tačka pod imenom "Festfolk". Uspeh je bio polovičan sve dok nisu pronašli svoj pravi zvuk koji su 1973. proverili na lokalnom švedskom takmičenju za "Evroviziju" kompozicijom "Ring, ring". Po promeni imena koje je stvoreno od prvih slova imena članova došla je i "Evrovizija 1974" i put ka zvezdama kao da se sam otvorio.

Dodajmo i da je 1999. osmišljen i realizovan projekat nazvan "Mama mija: evo nas opet". Reč je o mjuziklu baziranom na hitovima grupe. Njegova uspešnost dovela je 2008. i do snimanja istoimenog filma sa čuvenom glumicom Meril Strip u glavnoj ulozi. Deset godina potom film dobija i svoj nastavak s nešto izmenjenom glumačkom ekipom u kojoj su ovaj put bili nezaboravna pevačica Šer i legendarni glumac i režiser Endi Garsija.

Autor: redportal.rs

#Abba

#Grupa Abba

#Muzika