Presudio izveštaj obaveštajnih službi SAD

Obaveštajna zajednica SAD i dalje ne može da postigne konsenzus u vezi porekla virusa SARS-CoV-2. Više različitih agencija ne može da prelomi da li je virus nastao prirodnim putem ili je stvoren u laboratoriji. Prema deklasifikovanom izveštaju iz Kancelarije direktora za državnu bezbednost, objavljenom u petak, manjak kliničkih podataka čini nemogućim definitivno određivanje izvora prvog zaražavanja u Vuhanu u Kini.

Kako je navedeno u izveštaju:

Nakon analize svih dostupnih izvora obaveštajnih informacija, obaveštajna zajednica ostaje podeljena po pitanju porekla COVID-19. Sve službe su ocenile da su obe hipoteze o poreklu validne - kako i prirodna (izloženost zaraženoj životinji, kada je virus skočio na čoveka), tako i ona o poreklu iz laboratorije kada je nakon nesreće izašao u populaciju.

Četiri različite obaveštajne službe, kao i Nacionalni obaveštajni savet, su učestvovale u analizi i izradi izveštaja. Svaka je dala svoje mišljenje o dokazima i celokpunoj situaciji. Kako je navedeno u sumarumu gorepomenutog izveštaja:

Tri obaveštajne službe i dalje ne mogu da daju definitivno mišljenje usled nedostatka informacija. Neki analitičari više naginju prirodnoj hipotezi a drugi hipotezu o poreklu iz laboratorije. Neki čak smatraju da su obe varijante moguće.

Uprkos neslaganju i nesigurnosti, službe su se složile da virus nije nastao kao biološko oružje. Takođe, dodato je da kineski zvaničnici nisu imali predzanje o pojavi virusa niti o njegovoj inicijalnoj pojavi. Većina službi se slaže i da virus nije genetski modifikovan-

Što se tiče izvora pandemije, službe su konstatovale (sa minimumom sigurnosti) inficiranje ljudi najverovatnije posledica prirodne izloženosti osoba zaraženim životinjama. Međutim jedna od službi, kako se navodi i sa "osrednjim nivoom sigurnosti", tvrdi da je inicijalna transmisija nastala u laboratoriji kao posledica nesreće u Institutu za virologiju u Vuhanu.

Nalazi i konstatacije u izveštaju niukom slučaju ne potvrđuju teorije zavere koje kruže internetom. Veoma je teško i nadasve komplikovano jasno odrediti poreklo patogena.

U izveštaju je takođe navedeno da će se situacija dalje iskristalisati kada se dođe do novih informacija. Kako se navodi, nedostaju ključni klinički uzorci kao i kompletni epidemiološki podaci najranijih slučajeva zaraze.

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je Kinu da sarađuje sa međunarodnom istragom, kao i da prestane da zadržava ili opstuira pribavljanje vitalnih informacija.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Korona virus

#Laboratorija

#covid

#covid 19

#kina

#korona

#koronavirus

#poreklo

#viruskorona