Sa repertoara ovog festivala, koji je počeo 10. avgusta, biće izvedeno još 5 hit komada

Manifestacija Kulturno leto na Paliluli nastavlja svoj pozorišni program u Centru za kulturu Vlada Divljan i sutra veče na sceni će biti izveden komad Greta iz Fausta Luka Hibnera, u režiji profesora glume Srđana J. Karanovića.

Sa repertoara ovog tradicionalnog umetničkog festivala, koji je počeo 10. avgusta, biće izvedeno još 5 hit komada do 14. septembra na istom mestu, dok su dečije predstave planirane na različitim lokacijama širom opštine Palilula.

Fragmentarno-omnibus delo Greta iz Fausta nemačkog autora Luka Hibnera (na sceni BDP-a se dugo igrala njegova drama Nakaze) bavi se odnosima između umetnika u pozorištu.

Na primeru scene iz Geteovog Fausta (stranica 89) prati se i analizira više različitih odnosa između reditelja, glumice, rekvizitera, dramaturga.

Priroda i dinamika tog odnosa, od scene do scene, uslovljena je tipom reditelja ili glumice koji se sreću u konkretnoj varijanti neke scene, pri čemu će publika na taj način zaviriti iza kulisa nastajanja jedne pozorišne predstave.

U komadu igraju: Mina Nenadović, Teodora Dragićević, Iva Milanović, Jovana Berić, Andrijana Đorđević, Marta Bogosavljević, Nikola Mijatović, Aleksa Marković, Luka Grbić i Đorđe Kadijević.

Ista drama nešto izmenjenog naziva Greta, stranica 89 igrana je čitavu deceniju u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a više uloga te drame su odigrali bračni par Boris Isaković i Jasna Đuričić, u režiji Borisa Liješevića.

Do kraja leta u Vladi Divljanu planirani su i koncerti, filmske projekcije na otvorenom i književne večeri, a ulaz na sve programe je, kao i uvek - besplatan.

Nakon poznatih pozorišnih naslova Dobra stara vremena, Glumica, Nas dve, Drž’ ne daj, Žensko srce u šinjelu, na večernjoj sceni će se igrati i komedije Pomahnitali (31. avgust) gde glume Miloš Đorđević i Tatjana Kecman, Ukalupljivanje (2. septembar), monodrama Dr Buzdovan (7. 9), Holivudski san (9. 9) u tandemu - Dušan Matejić i Miloš Đurović, kao i Bračni život (14. 9).

Najmlađi posetioci će gledati dečje komade Priča o pozorištu (29. avgust, park Tašmajdan) i Klovnovski Show (5. i 12. septembra, Karaburma i Krnjača).

Detaljan program ostalih umetničkih dešavanja će biti objavljen na Fejsbuk stranici CZK Vlada Divljan, kao i na samom sajtu te kulturne ustanove.

Autor: Tanjug

#greta iz fausta

#kulturni centar vlada divljan

#kulturno leto na paliluli

#leto na paliluli