Povod je stogodišnjica rođenja Jozefa Bojsa

Sutra, 26. avgusta u 19 časova u Galeriji Goethe instituta, biće svečano otvorena izložba “Ko neće da misli, leti napolje! - Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas” povodom stogodišnjice rođenja Jozefa Bojsa, jednog od najznačajnijih umetnika svetske umetničke scene posle Drugog svetskog rata, i Dimitrija Bašičevića Mangelosa, jednog od najznačajnijih umetnika regiona i rodonačelnika konceptualne umetničke prakse kod nas.

Na otvaranju će se publici obratiti Tomas Šib, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji,  Frank Bauman, direktor Goethe-Instituta u Beogradu i dr Ivana Bašičević Antić, jedna od dvoje kustosa izložbe. 

Nakon otvaranja u Goethe Institutu, izložbeni segment u Umetničkom prostoru U10 biće otvoren u 20 časova performansom Sanje Latinović, a organizator poziva goste da potom obiđu i deo izložbe u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti NGVU.

Foto: Goethe Institut

U galeriji Menjačnica Goethe Instituta biće izložene fotografije, grafike i multipli iz lične kolekcije Karla Hajnca Rumenog i Mangelosovi radovi iz kolekcije Fonda Ilija&Mangelos i privatne kolekcije iz Zagreba. Odnos umetničkog legata Bojsa i Mangelosa sa savremenom umetničkom scenom u Srbiji biće tema dela postavke u prostorijama galerije U10, i biće propitan kroz radove odabranih savremenih umetnika Sanje Latinović, Slobodana Stošića, Nadežde Kirćanski i Luke Cvetkovića, koji su inspirisani tragom dva velika umetnika – Bojsa i Mangelosa.

U prostorijama galerije NGVU biće izloženi neki od originalnih radova Dimitrija Bašičevića Mangelosa, neke od vrednih multipli Jozefa Bojsa, kao i rad Damira Stojnića “Kujem uskrsnuće mrtvih” (2014), a svakodnevno će se emitovati film o Mangelosu u produkciji HRT-a pod nazivom „Jedno djelo“ autora Eveline Turković i Ane Marije Habjan.

Foto: Goethe Institut

U petak, 27. avgusta u 20 časova u Goethe-Institutu u Beogradu, biće prikazan film „Bojs“, nakon čega će dr Ivana Bašičević Antić i dr Selman Trtovac voditi razgovor Karlom Hajncom Rumenim, kolekcionarem koji za ovu izložbu pozajmljuje Bojsova dela.

U petak, 3. septembra u Umetničkom prostoru U10, u 18 časova biće održan razgovor Zorana Pantelića i dr Ivane Bašičević Antić povodom publikacija „Crveni horizont“ Dejana Sretenovića (kuda.org, 2021), i “The Art of Direct Action - Social Sculpture and Beyond” (Sternberg press, 2019.) .

Foto: Goethe Institut

Za četvrtak 9. septembar, zakazan je razgovor o umetnicima sa Biljanom Tomić i Ješom Denegrijem u prostorijama Goethe Instituta.

U četvrtak. 16. septembra u galeriji NGVU biće emitovan film “Bojs” i održan razgovor kustosa izložbe, dr Ivane Bašičević Antić i dr Selmana Trtovca, o Mangelosu i umetnosti danas u odnosu na Bojsa.

Foto: Goethe Institut

U okviru saradnje sa Goethe-Institutom u Sarajevu u Zagrebu, izložba će se nakon Beograda u nešto izmenjenom obliku prikazati i u Muzeju savremene umjetnosti u Banja Luci i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Kustosi i saradnici beogradske izložbe su dr Ivana Bašičević Antić, dr Selman Trtovac, tim U10, i tim NGVU.

Autor: redportal.rs

#Goethe instituta

#galerija

#izlozba