Ivermektin, veterinarski lek za životinje kao lek za COVID-19

Juče je američka FDA izdala obaveštenje u kome moli ljude da prestanu sa korišćenjem lekova za stoku da bi lečili simptome infekcije COVID-19. Ivermektin, koji je prema mnogim čudotvorni lek (iako nema nikakvih naučnih dokaza koji bi potvrdili to) je zauzeo sve naslove širom interneta jer ljudi počinju sve više da ga konzumiraju i u sve većim i opasnim količinama.

Da bi podržali svoje tvrdnje, mnogi citiraju veliku metanalizu efekata ivermektina na SARS-CoV-2 koja je objavljena 6. jula. Sada je ta studija ponovo analizirana na zahtev autora kada je otkriveno da je u okviru nje korišćen izvor koji sadrži falsifikovane podatke - čime u potpunosti menja rezultate meta-analize podataka studije. Autori sada tvrde da, iako će ponovo objaviti ispravljenu verziju, da u studiji ne postoji nijedan dokaz koji ukazuje da ivermektin pomaže u borbi i preživljavanju zaraze COVID-19.

Studija koja je bila objavljena, takođe je bila i naširoko citirana i korišćena kao dokaz, gde se navodilo da je u pitanju bilo kontrolisano kliničko testiranje ivermektina na hospitalizovanim pacijentima. Student Džek Lorens je tokom rada na njoj otkrio da je veliki deo uvoda plagijarizovan direktno iz izjava za medije kompanije koja pravi ivermektin i sličnih članaka.

Nakon ovog otkrića počelo se sumnjati u kompletnu studiju koja je imala veliki broj direktnih grešaka u sebi. Odmah je postalo jasno da se sirovi podaci ne poklapaju sa onima prezentovanim u radu, posebno tamo gde je broj preminulih u grupi koja je primila tretman ivermektinom smanjen za čak 50%.

Nakon što je Lorens kontaktirao svoje kolege i naučnike, studija je povučena iz etičkih razloga.

Naučnici se nadaju da će ovo napokon biti kraj sage o ivermektinu, bar dok podaci ne pokažu drugačije. Čak je i kompanija Merck, proizvođači ivermektina, izjavila da ne postoji apsolutno nijedan dokaz efektivnosti ivermektina protiv COVID-19.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Ivermektin

#covid 19

#hemija

#korona

#koronavirus

#lekovi

#medicina