Lavrov - Gasovod neće povećati zavisnost zemalja EU od Rusije

Tvrdnje evropskih zemalja da će gasovod Severni tok 2 povećati njihovu zavisnost od gasa iz Rusije su neosnovane, gasovod će u narednim decenijama jačati evropsku energetsku bezbednost, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Izgradnju gasovoda Severni tok 2 smatramo isključivo komercijalnim, obostrano korisnim projektom. Tvrdnje da će on povećati zavisnost Evrope od isporuka gasa iz Rusije su neosnovane - rekao je Lavrov u intervjuu za mađarski list Mađar nemzet.

Prema njegovim rečima, puštanjem u rad Severnog toka 2 obezbediće se dodatna diverzifikacija tranzitnih pravaca gasa bez povećanja njegovih kapaciteta u ovom trenutku, a održive isporuke gasa evropskim potrošačima moći će da se sprovedu najkraćim putem, što će dovesti do smanjenja „ekološkog otiska“ od njegovog transporta.- Tako će u strateškom planu Severni tok 2 ojačati energetsku bezbednost Evrope u narednim decenijama. Upravo zato se evropske prestonice zainteresovane za projekat čvrsto zalažu za završetak izgradnje gasovoda - naglasio je Lavrov.

Poljuljano poverenje Rusije u evropske partnere. Ruski ministar je naveo da je poverenje Rusije u mnoge evropske partnere u energetskom sektoru narušeno, a proširenje trećeg energetskog paketa na Severni tok 2 nije dodalo poverenje Moskvi u pouzdanost svojih partnera.

- Što se tiče poverenja, ovo je komplikovana stvar. Dobro je poznato da se poverenje stiče godinama i može se izgubiti preko noći... Inače, naše poverenje u mnoge evropske partnere u energetskom sektoru je takođe ozbiljno potkopano. U maju 2019. godine, specijalno za projekat Severni tok 2 Evropska unija je usvojila izmene takozvane gasne direktive Trećeg energetskog paketa. Usvojene su retroaktivno, kada su već izvršena glavna ulaganja - objasnio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, na taj način je nanet udar na jedan od osnovnih principa tržišnih odnosa – zaštitu prava savesnog investitora. Naravno, to nam nije dodalo poverenje u pouzdanost naših partnera“, naglasio je ministar.

On je dodao da je Rusija uvek otvorena za konstruktivnu saradnju sa EU po principu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja i uvažavanja interesa. Lopta je na strani Brisela, rekao je on.

Prema rečima ministra, biće potrebno vreme da se povrati poverenje između Moskve i Brisela, a prvi konstruktivan korak Evropske unije mogao bi biti odbijanje pokušaja da se politizuje trgovinska i ekonomska saradnja sa Rusijom.

- Sa svoje strane, uvek smo otvoreni za konstruktivnu saradnju na principima ravnopravnosti, međusobnog poštovanja i uvažavanja interesa. Lopta je na strani kolega iz Evropske unije - zaključio je Lavrov.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda Severni tok 2 aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i SAD, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

Autor: Reportal.rs

#EU

#Severni tok2

#gasovod

#rusija