Janša je poručio putem Tvitera da je prepuštanje avganistanskih saveznika talibanima teror i sraman čin

Slovenački premijer Janez Janšas opisao je danas situaciju u Avganistanu i predaju savremenog oružja u ruke talibana kao "najveći poraz u istoriji NATO". Janša je poručio putem Tvitera da je prepuštanje avganistanskih saveznika talibanima "teror" i "sraman čin".

- Sve to je simbol kraja jedne ere - naveo je Janša.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena i većina međunarodne zajednica je zapanjena brzinom kojom su talibani osvajali teritorije, zauzeli Kabul i preuzeli vlast, što je dovelo do opšte panike i pokušaja bekstva sa aerodroma u avganistanskoj prestonici, odakle su tragični snimci obišli svet.

Talibani su podigli zastavu na predsedničkoj palati u Kabulu. Od tada je u toj zemlji zavladao totalni haos. Katarska televizija emitovala je snimak na kom se vidi kako talibanski komandanti i vojnici slave pobhedu u hodnicima rezidencije i kancelariji predsednika Avganistana Ašrafa Ganija, koji je napustio zemlju.

Talibani su preuzeli i kontrolu nad glavnim sedištem državne televizije, odakle su se uživo obratili građanima, a njihove jedinice su počele da pristižu u Kabul i iz drugih dijelova Avganistana. Izvor agencije Tass u glavnom gradu Avganistana rekao je da se na ulicama povremeno čuju pucnji i da se koristi teško naoružanje. Prema njegovim rečima, čuju se i eksplozije, ali su informacije o događajima u gradu oskudne jer je preporučeno da se kuće ne napuštaju.

Izvor je dodao da vojni transportni avioni, najvjerovatnije američki, otprilike svakih 50 minuta uzlijeću sa aerodroma u Kabulu, međutim, to je obustavljeno. Talibani su u nedelju saopštili da kontrolišu celu teritoriju Avganistana, a predsednik te zemlje Ašraf Gani napustio je zemlju. Isto je pokušalo na desetine hiljada Avganistanaca.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#Janša

#NATO

#Talibani