Južni deo Evrope ovog leta svedoči velikim vrućinama

Pored grada Sirakuze na italijanskom ostrvu Siciliji 11. avgusta je zabeležena temperatura od 48,8 stepeni Celzijusovih! Ovo je nezvanični novi rekord za Italiju, ali i čitavu Evropu, javlja Frans 24.

Državni hidrometeorološki zavod Italije merenje, naime, tek treba da potvrdi pa se temperatura od 48,5 stepeni Celzijusovih koja je 1999. godine izmerena takođe na Siciliji još uvek službeno vodi kao najviša ikad izmerena u Italiji.

Temperatura od 48,8 °C izmerena je u 13.14 sati na mernoj stanici Informativnog hidrometeorološkog servisa Sicilije (SIAS) koja se nalazi nedaleko od Sirakuze.

SIAS na svojoj Fejsbuk stranici navodi da je to najviša temperatura koju je taj servis zabeležio od svoga osnivanja 2002. godine, odnosno trenutka kada je postavljenja njegova mreža stanica za merenje temperature.

IZVOR: FB/SIAS - Servizio Informativo Agrometeorologico Siciliano

Svetska meteorološka organizacija (WMO) najvišom temperaturom ikad izmerenom u Evropi smatra 48 stepeni Celzijusovih koji su 10. jula 1977. godine izmereni u Atini. WMO navodi da je tog dana ta temperatura izmerena i u Atini i Eleusini, predgrađu Atine koje je od nje udaljeno 18 kilometara.

Visoka temperatura zabeležena na Siciliji pripisuje se učinku anticiklona koji je se u sredu nadvio nad delom Italije, a koja je prozvana "Luciferom". Prognoziralo se da će anticiklon žive u termometrima na jugu Italije doterati do između 39 i 42 stepeni Celzijusovih i da će nakon toga Lucifer krenuti ka severu zemlje i u središnje italijanske regije Toskanu i Lacio doneti temperature od 40 stepeni Celzijusovih.

Vrućine koje su pogodile Siciliju i regiju Kalabriju tokom leta brinu mnoge jer mogu pospešiti širenje požara. Vatrogasci su u sredu rekli da su tokom proteklih 12 sati na tom području imali 300 intervencija. Južni deo Evrope ovog je leta svedočio velikim vrućinama i opasnim požarima koji se pripisuju klimatskim promenama.

Autor: redportal.rs

#Evropa

#Italija

#rekord

#toplota

#visoke temperature

#vrućina