U njemu možda još ima tragova majčinog mleka.

Naučnici su rekli da je zapanjujuće dobro očuvano mladunče pećinskog lava pronađeno u večnom mrazu Sibira živelo pre 28.000 godina i da možda u njemu još ima tragova majčinog mleka.

Žensko mladunče, po imenu Sparta, pronađeno je 2018. godine na reci Semjueljah u ruskoj regiji Jakutija, a drugo mladunče lava po imenu Boris pronađeno je godinu dana ranije, prema studiji objavljenoj u časopisu Kvaternari.

Mladunci su pronađeni 15 metara udaljeni, ali nisu samo iz različitih legla, već su i rođeni hiljadama godina razlike. Boris, muško mladunče, živelo je pre oko 43.448 godina, navodi se u studiji.

Dva mladunca starosti 1-2 meseca pronašli su sakupljači kljova mamuta. Još dva mladunca lava po imenu Uian i Dina takođe su pronađena u regionu poslednjih godina. Pećinski lavovi su izumrli hiljadama godina. Valerij Plotnikov, jedan od autora studije, rekao je Rojtersu u glavnom gradu regije Jakutsku da je Sparta toliko dobro očuvana da još uvek ima krzno, unutrašnje organe i kostur.

- Sam nalaz je jedinstven; nije bilo drugog takvog nalaza u Jakutiji. Možda, nadamo se, neki raspadnuti delovi majčinog mleka (ostaju netaknuti). Jer ako to imamo, možemo razumeti kakva je bila ishrana njene majke- rekao je on.

Slični nalazi u ogromnom sibirskom regionu Rusije događali su se sa sve većom regularnošću. Klimatske promene zagrevaju Arktik bržim tempom od ostatka sveta i odmrznule su tlo u nekim područjima koja su dugo bila zaključana večnim mrazom.

Autor: redportal.rs

#mladunče

#pećinski lav

#večni led