Muzej savremene umetnosti spremio postavku posvećenu Goranu Babiću

Izložba Povremeno zaustavljanje vremena Gorana Babića biće otvorena 18. avgusta u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u Beogradu i trajaće do 18. oktobra, saopšteno je danas iz Muzeja savremene umetnosti Beograda.

Po rečima organizatora izložbe, ova postavka predstavlja jedan mogući uvid u Babićev kompleksni stvaralački opus i od njega neodvojivi društveno-politički i kulturni ambijent posleratne Jugoslavije, čiji će razvoj, postojanje i dramatičan i tragičan kraj duboko obeležiti autorov životni put.

- Glavnu okosnicu izložbe, koncipirane i vođene kao svojevrsni rad u procesu, čini Babićeva, za ovu priliku namenski urađena, knjiga - scenosled koja posmatrača/čitaoca vodi kroz niz priča iz lične istorije, anegdote s pesnicima, piscima, umetnicima, političarima, prisećanja na vreme posle Drugog svetskog rata, kao i politička previranja tokom 70-ih i 80-ih godina, do poslednje decenije 20. veka koja je za nekadašnju zajedničku državu označila početak ozbiljnih političkih i društvenih potresa i promena, a za Gorana bila i početak novog, emigrantskog, životnog i stvaralačkog poglavlja u Beogradu - navode organizatori postavke.

Goran Babić je pesnik, dramaturg, novinar, konceptualni umetnik i društveno-politički radnik.

Pojavljuje se i kao autor televizijskih, filmskih, radijskih, muzičkih i novinskih projekata, kao i urednik više časopisa za književnost i kulturu, među kojima se posebno ističu Pitanja i Oko.

Pesme su mu prevođene na albanski, engleski, makedonski, rumunski i slovenački jezik, a kako kaže, sebe vidi kao "poslednjeg pisca velike jugoslovenske književnosti".

Objavio je gotovo stotinu knjiga poezije, proze, dramskih tekstova, književne kritike, kao i angažovanih i polemičkih tekstova, a njegova poezija uvrštena je umnoge domaće i strane antologije.

Babićev književni opus, njegovo posredno ili neposredno učešće u važnim političko-književnim događajima i profesionalna bliskost sa autorima novih umetničkih tendencija, čini ga nezaobilaznim svedokom svakog temeljnijeg istraživanja književnosti i umetnosti na ovdašnjim prostorima, navode autori izložbe.

Ako vas više interesuje sadržaj u vezi sa Goranom Babićem, ovde možete odgledati njegovo gostovanje u emisiji Govornica valjevske televizije Marš od pre 2 godine.

IZVOR: YT / RTV Marš HD Valjevo

Autor: Tanjug

#Izložba

#goran babić

#muzej savremene umetnosti

#povremeno zaustavljanje vremena