Loznica je godinama bila domaćin festivala Evropa igra koji je prekinut da bi pre pola decenije Karadžić’pokrenuo novo folklorno okupljanje koje je prošle godine izostalo zbog pandemije

Sinoćnim nastupima više kulturno-umetničkih društava u amfiteatru lozničke Crkve Pokrova Presvete Bogorodice završen je dvodnevni 4. Međunarodni festival folklora "Miodrag Miša Spernjak" u organizaciji KUD "Karadžić’" iz Loznice.

Kako piše Kurir, obe večeri su učesnici u organizovanom defileu pre nastupa prošli centrom grada da bi onda kod stare crkve pokazali svoja igračka umeća. Publika je, pored ostalih, mogla da uživa u spletu igara iz bosilegradskog Gradišta, igrama iz Vasojevića, vlaškim igarama sa Homolja, spletovima igara iz Šumadije, okoline Niša i Crne Gore. Sekretar društva ‘’Karadžić’’ Zoran Grujić kaže da su prezadovoljni jer su došli svi najavljeni učesnici i što je sve prošlo u najboljem redu.

- Naši gosti, prijatelji iz devet kulturno-umetničkih društava sa prostora Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije odlaze puni lepih utisaka. Kako su nam rekli, prezadovoljni su prijemom, publikom i samim festivalom - kazao je on dan posle manifestacije.

Na festivalu su osim domaćina nastupila kulturno-umetnička društva, "Vinogradar’" - Ledinci, ‘’Petar Petrović Njegoš’’ – Lovćenac, ‘’Stevan Mokranjac’’ - Kać, ‘’Lim’’ - Berane, ‘’Frula’’- Lipnički Šor, "Mladost" - Nova Pazova, ‘’Vuk Karadžić’’ - Osipaonica, ‘’Posavina’’ – Crkvine’’ i ‘’Obudovac’’ – Obudovac. Inače, ovaj festival od pre četiri godine nosi ime po Miodragu Miši Spernjaku, dugogodišnjem istaknutom članu KUD ‘’Karadžića’’, igraču, koreografu i rukovodiocu folklornog ansambla. Loznica je godinama bila domaćin festivala ‘’Evropa igra’’ koji je prekinut da bi pre pola decenije ‘’Karadžić’’ pokrenuo novo folklorno okupljanje koje je prošle godine izostalo zbog pandemije.

Autor: T. I.

#Evropa igra

#Festival

#Loznica

#folklor