Moguće jedino ublažavanje

Požari koji ovoga leta bukte širom sveta najgori su otkada su počela satelitska osmatranja, a i po količini ugljen-dioksida koji je ispušten u atmosferu. Posledica su globalnog zagrevanja, a prouzrokovaće još veće globalno zagrevanje i nesagledivu štetu po živi svet na planeti. Stručnjaci upozoravaju da je povratak prirodnim rešenjima jedini način da se uspore klimatske promene, prenosi RTS.

Požari su ovog leta u atmosferu izbacili stotine megatona ugljen-dioksida. Više od polovine ugljen-dioksida potiče iz Severne Amerike i Sibira. U Južnoj Americi i Africi sezona požara tek predstoji. 😔

- Urađene su procene da će ovakvi događaji u budućnosti biti sve češći. Čim raste temperatura, povećavaju se ekstremi visokih temperatura. To su bolji uslovi za suvlje vreme. Čim je suvlje vreme, to su povoljniji uslovi za izbijanje požara - objašnjava meteorolog dr Ana Vuković Vimić.

U Evropi je vatrena stihija progutala stotine hiljada hektara šuma, a u svetu na milione hektara.

- Sa već uništenom ili degradiranom prirodom koju imamo, sa manjkom šuma i prirodnih eko-sistema koji već imamo, ovako nešto je zaista pogubno po živi svet koji naseljava staništa koja gore. Takođe je pogubno jer dolazi do povećanja temperature okeana, do gubitka kiseonika, povećanja ugljovodonične kiseline u vodi. Sve to uzrokuje pritisak na živi svet okeana - navodi Milica Mišković iz Međunarodne unije za zaštitu prirode IUCN.

U izveštaju Međuvladinog panela za klimatske promene koji su Ujedinjene nacije okarakterisale kao crvenu liniju za čovečanstvo ocenjuje se da će globalne temperature za deceniju verovatno premašiti planirane ciljeve Pariskog klimatskog sporazuma. Prognoze su da će se situacija pogoršavati. 😥

U našem regionu prosečna temperatura raste brže nego u drugim delovima sveta.

- Već nije moguće zaustaviti klimatske promene. Tu smo već zakasnili. Fokus razgovora je u velikoj meri na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i na ublažavanje klimatskih promena. To je nešto što je na globalnom nivou neophodno i bez čega se ne može, jer će se inače temperatura povećati na preko 5 stepeni, a to mi kao vrsta nećemo moći da izdržimo - naglašava Žarko Petrović iz UNDP Srbija.

A rešenja su poznata. Umesto da se krče i pale šume, neophodno je masovno pošumljavanje, umesto fosilnih goriva - prelazak na čiste izvore energije, smanjenje i reciklaža otpada.

Autor: RTS

#ljudi

#planeta

#požari

#zemlja