Čudesnom jezičkom magijom Ršumović uspeva da doživljaje i vizije pretoči u jedinstvene pesme koje se pamte

Prema jednoglasnoj odluci žirija Kočićeva nagrada za 2021. godinu biće dodeljena srpskom piscu Ljubivoju Ršumoviću 📚.

U obrazloženju odluke žirija je navedeno:

Čudesnom jezičkom magijom Ršumović uspeva da doživljaje i vizije pretoči u jedinstvene pesme koje se pamte, a karakteristične detalje u stvaralačke senzacije najvišeg ranga. Proznim a naročito pesničkim delom decenijama je najbliži duhovni srodnik brojnih generacija čitalaca, bez obzira na njihovu životnu dob.

Žiri u sastavu: Duško Pevulja, Јovanka Stojčinović Nikolić i Predrag Bjelošević istakao je da je Ršumović pesnik naglašene komunikativnosti, a pesničku reč uzdigao je do zavidnih estetskih visina. Navedeno je:

U poeziji za decu uspeo je ono što samo velemajstorima pisane reči polazi za perom: didaktizam je prožeo humornim doživljajem sveta, zato ga čitaoci doživljavaju ne samo kao pisca već i kao onoga koji razveseljuje, zabavlja i saopštava, ponekad i opore istine o našem svetu i vremenu.

Ljubivoje Ršumović, po mnogima vodeći savremeni pesnik za decu i mlade druge polovine 20. i prvih decenija 21. veka, autor je bogatog i žanrovski raznovrsnog književnog opusa, koji čine 90-ak pojedinačnih knjiga: pesama, priča, drama i dramatizacija, te filmskih i radio-scenarija.

Žiri je istakao da naslov jedne Ršumovićeve knjige glasi Kuća sa okućnicom, koja pored svega ostalog, svojom jezičkom invencijom i raskrivanjem brojnih slojeva jezičkog pamćenja njegovog zavičaja, predstavlja direktnu sponu sa Petrom Kočićem, piscem po kojem je nazvana nagrada kojom je ovenčan.

Žiri je zaključio:

Svako onaj ko se skućio u jeziku, koji je probijajući zvučni zid vlastitog jezika uvećao njegove izražajne domašaje nije Kočićev duhovni potomak već njegova najbliža svojta, medeno leto njegovo. Ljubivoje Ršumović pripada toj izabranoj porodici, i to je samo jedan od brojnih razloga koji je opredelio žiri da mu dodeli ovogodišnju Kočićevu nagradu.

Prema utvrđenom programu 56. Kočićevog zbora, dodela Kočićeve nagrade predviđena je na svečanoj akademiji 28. avgusta u Banskom dvoru.

Autor: redportal.rs

#Kočićeva nagrada

#Ljubivoje Ršumović

#Nagrada

#književnost

#srpska književnost