Nastavlja se zastrašivanje Srba na Kosovu

U centru Gračanice osvanuo je grafit UČK (OVK) i to na dan kada se Srbija sa najdubljim bolom priseća zločina u Goraždevcu, jednim od najvećih nad srpskim narodom na KiM od dolaska međunarodne misije u pokrajinu, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kancelarija dodaje da je grafit ispisan u Kosovsko-metohijskoj ulici a da njegovo ispisivanje predstavlja nastavak zastrašivanja Srba.

- Veličanjem te terorističke organizacije, čijim se liderima sudi za najstrašnije zločine nad srpskim narodom, Albanci nastavljaju sa zastrašivanjem i uznemiravanjem Srba, otvoreno pokazujući da nisu spremni na suživot sa srpskim narodom na prostoru KiM -navodi se u saopštenju.

Da je ova srpska sredina jedna od glavnih meta i opsesija albanskih ekstremista pokazuje i to što su u prethodnom periodu u više navrata simboli te ekstremističke grupacije ispisivani u Gračanici i okolini, na dečjem igralištu, bilbordima, kućama, ukradena je i oskrnavljena zastava SPC sa manastira Gračanica.

- Najviše zabrinjava što nema ozbiljne političke volje lidera iz Prištine da ekstremističkim divljanjima stanu na put. Svedoci smo da nema ni verbalne osude incidenata, kojih za osam meseci ove godine imamo više nego što ih je bilo ukupno tokom cele prošle godine - navode iz Kancelarije.

Primetno je, kako dodaju i odsustvo sankcija, što, naglašavaju, izvršiocima daje dodatni vetar u leđa u činjenju takvih dela.

- Kancelarija za KiM najoštrije osuđuje sve provokacije i incidente koji unose strah i nemir među Srbe na KiM i apeluje na međunarodnu zajednicu koja deluje na terenu da pojača svoje prisustvo i osigura bezbednost Srba na KiM", navodi Kancelarija.

Autor: redportal.rs

#Gračanica

#UČK

#grafit