Pridržavajte se preporuka stručnjaka

Posle prošlonedeljnog predaha, vraćaju se visoke temperature u Srbiju, koje će danas ići i do 37 stepeni Celzijusa. Narednih dana očekuje se slično vreme, zbog čega je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao narandžasti meteoalarm. Kada je reč o UV zračenju, i ono je vrlo visoko.

Najviše temeprature i tokom predsetojeće nedelje biće više od 35 stepeni.

Danas u celoj zemlјi, a od ponedelјka do srede u centralnim, južnim i istočnim krajevima Srbije veoma toplo sa najvišom temperaturom od 34 do 37 stepeni Celzijusa.

Takođe, na sajtu RHMZ-a je na snazi i narandžasto upozorenje, koje podrazumeva da je vreme "veoma opasno", da dolaze opasne vremenske pojave, "a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje".

- Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi se na sajtu RHMZ-a.

Sutra i u utorak će u većem delu zemlje situacija biti nešto povoljnija, budući da će za ta dva dana važiti žuti žuto meteoupozorenje.

Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku - navedeno je.

Vrednosti UV zračenja će danas biti u većini gradova vrlo visoke, između osam i 10. Nešto manje, ali i dalje vrlo opasno, zračenje biće na Paliću, Somboru i Kikindi. Do kraja sedmice i dalje visoke vrednosti, te treba biti oprezan.

Danas u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu temperature oko 35 stepeni. U Nišu veoma vrelo, skoro 40 stepeni Celzijusa. Nešto prijatnije biće na Zlatiboru, sa temperaturama ispod 35 stepeni.

Tokom nardne sedmice u većini gradova najviše temperature biće do 37 , a najniže od 15 do 17 stepeni.

Autor: blic.rs

#Srbija

#Temperatura

#meteo alarm

#naradžasti

#tropski talas

#vrućine