Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija ostaju na listi opasnosti

Komitet za svetsku baštinu održao je onlajn Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine čiji je domaćin bio kineski grad Fudžou.

Jedna od tema petnaestodnevne konvencije, koja se završava danas, bila je i Utvrđivanje liste svetske baštine i liste svetske baštine u opasnosti, sa jednom od tačaka Dnevnog reda koja je glasila Ažuriranje Liste svetske baštine u opasnosti.

Kako Blic prenosi jodlučeno je da (Odluka 44 COM 7A.33) srpski srednjovekovni spomenici na Kosmetu ostaju na Unesko listi svetske baštine u opasnosti.

Srednjovekovni spomenici na Kosmetu koji se nalaze na Uneskovoj Listi svetske baštine u opasnosti su manastir Visoki Dečani, od 2004. kao i Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu od 2006.

Četiri kulturna dobra u dokumentima Uneska se ne vode kao vizantijsko, ni kao srpsko pravoslavno nasleđe, već kao "Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Srbija).

Kosovske vlasti pokušavaju da te spomenike pripišu Kosovu, ne samo u teritorijalnom smislu, već kao spomeničko nasleđe Kosova, kao deo "kosovskog kulturnog identiteta".

Na Kosmetu nalazi se ukupno 458 nepokretnih kulturnih dobara od posebne važnosti za Srbiju, od čega je 61 dobro od izuzetnog značaja, kao i 300 crkava i manastira, koji čine kulturno nasleđe srpskog naroda prvog reda.

Autor: Blic

#Kosmet

#svetinje

#uneco