Većina ljudi koja konzumira kafu kaže da im ona pomaže da ostanu budni i da im popravlja raspoloženje.

Prema SZO, kofein spada u psihoaktivnu drogu je koja menja funkciju mozga na način koji dovodi do poboljšanja raspoloženja i percepcije, tačnije kofein kratkoročno poboljšava kognitivne sposobnosti kao što su poboljšanje memorije, održavanje pažnje i slično.

Studija koja je rađena na bruklinskom koledžu utvrdila je da ako popijete par šolji kafe dnevno, možete smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 53%. Takođe ako je konzumirate svaki dan velika je verovatnoća da ćete smanjiti mogućnost oboljevanja od raka jetre za 29%.

Još jedna od mnogobrojnih studija je pokazala da je ispijanje do 3 šoljice kafe dnevno, za 65 % umanjuje rizik oboljevanja od demencije i Alchajmerove bolesti. Neki naučnici misle da kafa efikasno deluje i na sagorevanje masti, zahvaljujući kombinaciji sastojaka koji ubrzavaju metabolizam i suzbijaju apetit.

Foto: Pixabay.com

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) preporučuje maksimalan unos od 400 mg dnevno, tj. 2-3 šolje. Isto tako energetska pića sadrže veće doze kofeina, ali malo je verovatno da će uzrokovati negativne posledice, osim ukoliko se konzumiraju sa alkoholom.

Doze od preko 400 mg dnevno mogu dovesti do: anksioznosti i drhtavice, poremećaja u spavanju, nepravilnog rada srca, visokog krvnog pritiska, glavobolja, ošamućenosti, zavisnosti, dehidratacije, iritacije, iritacije želuca, proliva, blagih grčeva mišića.

Uživajte u ispijanju kafe sa prijateljima ali vodite računa da količina unetog kofeina ne šeteti vašem zdravlju.

Autor: redportal.rs