Studija iz 2017. pokazala da najveći uticaj pojedinci u borbi protiv klimatskih promena mogu imati rođenjem jednog deteta manje

Muškarci kupuju robu uzrokuje 16% više doprinosi globalnom zgrevanju, uprkos tome što je iznos novca koji troše vrlo sličan, pokazalo je jedno istraživanje.

Najveća razlika bila je potrošnja muškaraca na benzin i dizel za automobile. Rodne razlike u emisijama su malo proučavane, rekli su istraživači, i treba ih prepoznati zarad prevazilaženje klimatske krize.

Analizom potrošačkih navika muškaraca i žena u Švedskoj je utvrđeno da industrija hrane i turizma uzrokuje više od polovine ukupnog zagađenja. To se odnosi na potrošnju oba pola. Naučnici su otkrili da je zamena mesa i mleka za biljnu hranu i prelazak na putovanje vozovima, umesto da se koriste avioni ili automobili, smanjili emisiju ljudi za 40%.

- Smatramo da je važno uzeti u obzir razliku između muškaraca i žena u donošenju politika. Način na koji troše je veoma stereotipan - žene troše više novca na uređenje doma, zdravlje i odeću, a muškarci troše više novca na gorivo za automobile, jelo, alkohol i duvan - rekla je Anika Karlson Kaniama iz istraživačke kompanije Ekolup u Švedskoj, koja je vodila studiju.

Istraživanje, objavljeno u Journal for Industrial Ecology, nije uključivalo gorivo za radna vozila poput taksija ili kombije. Prethodno istraživanje pokazalo je da su u porodicama sa jednim automobilom muškarci češće koristili automobil odlazak na posao dok su žene češće koristile javni prevoz. Praznici su činili oko trećinu emisija i za muškarce i za žene.

- To je mnogo više nego što sam očekivao - rekla je Karlson Kaniama.

Promene u ishrani i praznicima radi smanjenja ličnih emisija izabrane su jer ne zahtevaju dodatnu potrošnju, poput kupovine električnog automobila.

- Ovo su značajne promene, naravno, ali barem ne morate da nađete drugi posao ili da pozajmljujete novac od banke. Dakle, to je nešto nadohvat ruke ovde i sada. Samo koristite isti novac koji imate i kupite nešto drugo - rekla je.

Studija iz 2017. pokazala je da najveći uticaj pojedinci u borbi protiv klimatskih promena mogu imati rođenje jednog deteta manje, nakon čega sledi neupotreba automobila i izbegavanje letenja. Studije iz 2010. i 2012. pokazale su da su muškarci trošili više energije i jeli više mesa od žena, a oba uzrokuju visoke emisije.

Prošle sedmice predstavljeni plan Evropske unije za borbu protiv klimatskih promena je kritikovan upravo zbog toga što nisu uzete razlike u uticaju muškaraca i žena na okolinu.

Autor: redportal.rs

#muškarci

#okolina

#priroda

#zagađenje

#žene