Sveukupno, Rusija je u ovoj godini proizvela 212,3 miliona tona nafte, što je za 6,2% manje na godišnjem nivou

Rusija je pretekla ove godine Saudijsku Arabiju po dnevnoj proizvodnji nafte i postala drugi najveći svetski proizvođač „crnog zlata” posle SAD-a, objavio je državni zavod za statistiku Rostat.

Prema podacima statistike, Rusija je proizvodila u proseku 10,36 miliona barela nafte dnevno u periodu januar-maj 2021. godine, dok je prosečna američka proizvodnja iznosila 11,10 miliona barela dnevno, što tu zemlju čini najvećim proizvođačem ovog energenta na svetu u posmatranom periodu, prenosi Raša tudej.

Na trećem mestu je Saudijska Arabija koja je u prvih pet meseci u proseku pumpala 8,27 miliona barela nafte dnevno. Nafta je u ukupnom ruskom izvozu realizovanom od januara do kraja maja učestvovala sa 41,3%. Ipak, izvoz nafte iz Rusije tokom prvih pet meseci 2021. bio je manji za 16,9% u odnosu na prethodni izveštajni period i iznosio je 50,8 miliona tona.

Sveukupno, Rusija je u ovoj godini proizvela 212,3 miliona tona nafte, što je za 6,2% manje na godišnjem nivou. Očekuje se rast proizvodnje ruske nafte u narednim mesecima, budući da je ranije ovog meseca postignut sporazum između Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika o povećanju pumpanja za 400.000 barela dnevno počev od avgusta.

Autor: redportal.rs

#SAD

#nafta

#proizvodanja

#rusija