Dizačica tegova postala heroina svoje zemlje, koja nikada nije ni razmišljala da prizna tzv. Kosovo

Filipinska dizačica tegova Hidilin Dijaz je počela da plače kada je podigla teg od 127 kilograma i pre nego što ga je bacila na pod, što su zabeležile sve kamere. Iako smo ovakve emocije već viđali kod olimpijskih šampiona iz drugih zemalja, uostalom i danas kod naše Milice Mandić, kod Dijazove je zadovoljstvo bilo i dublje.

Razlog za to je što je ona, verovala ili ne, prvi filipinski sportista koji je osvojio zlatnu medalju na OI ikad, u preko 100 godine njihovih održavanja.

Ona ovime postigla i novi svetski rekord za ženske dizačice tegova do 55 kilograma, koji je držala kineska dizačica tegova Lijao Kiujun.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Filipini su svoje prve sportiste poslali na Olimpijadu davne 1924. godine koje su se održavale u Parizu, ali od tada nisu uspeli da osvoje zlatnu medalju u bilo kom sportu. Do Dijazove, koja je skoro posle jednog veka u tome uspela.

Neobično za nju je što se za zlatnu medalju izborila tako što je, kao i mnogi drugi sportisti, pred ove OI trenirala u praktično kućnim uslovima, a sve to zbog koronavirusa. Zbog toga je postao viralan i njen video-snimak u kom se videlo da je vežbala sa flašama vode umesto tegova i bambusom umesto šipke, usled nemogućnosti da napušta stan u Maleziji.

Šta drugo da kažemo osim da čestitamo Filipinima na zasluženom zlatu i - hvala vam što ne priznajete tzv. Kosovo kao državu!

IZVOR: YT / Papa Jovs TV

Autor: redportal.rs

#Tokio

#filipini

#hidilin dijaz

#olimpijske igre

#zlatna medalja