Bio u kamionu smrti koji je pogodio projektil

Slavoljub Mitić iz Vranja jedan je od učesnika Bitke na Paštriku i jedini preživeli iz kamiona smrti u kom su bili ranjenici.

U vreme bitke imao je svega 19 godina, te je kao pripadnik 55. graničnog bataljona, sa još, po njegovom sećanju, 37 graničara bio raspoređen na karaulu Gorožup na Paštriku.

Za Telegraf.rs Mitić je ispričao:

Kad sam našao u Prizrenu drugara iz Krive Feje (mesto kod Vranja), pitam ga kako je tamo, a on mi kaže, ako dođeš na Vrbnicu biće ti lepo, a ako odeš na karaulu Gorožup, Bog na pomoći neka ti je. Čim su počeli da čitaju i prozivaju za Gorožup, mene su 4. prozvali. Stigli smo na karaulu, bilo je snega, imali smo obuke, upoznavanje terena. Sve vreme se puca i ako nije ratno stanje, bio sam izgubljen i ne može niko da kaže da nije bilo straha. Nije mi bilo svejedno.

Na karauli su Mitića i ranili, i to 5. juna, 4 dana pre potpisivanja Kumanovskog sporazuma. Pogodio ih je minobacač, a Slavoljuba je geler ranio u glavu. Medicinska sestra je insistirala da ode za Prizren zbog povrede glave, ali on prvo nije hteo da napusti rov, da ostavi drugare.

Mitić je dodao:

Sada je najopasnije, ne znamo gde je neprijatelj, nemam pušku, nemam čime da se branim, imam samo 4 bombe. U toj situaciji, gađaćeš ga jednom bombom, ali zadnju, četvrtu, moraš za sebe da čuvaš, jer ne daj bože da te živog uhvate.

Najžalije mu je bilo što sa svojim drugarima nije na položaju ostao do kraja.

Mitićevi drugovi nisu mogli da veruju da je živ budući da je projektil direktno pogodio kamion sa ranjenicima. Tada je dobio nadimak Kameni. 💪🏻

Autor: redportal.rs

#Bitka na Paštiku

#Heroj

#Slavoljub Mitić

#Strela

#operacija Strela

#paštrik