Zemlja namerava da izvozi milion barela nafte dnevno iz luke na iranskoj obali Omanskog zaliva

Iran je otvorio prvi naftni terminal u Omanskom zalivu, saopštio je danas iranski predsednik Hasan Ruhani, što će Teheranu omogućiti da izegne korišćenje brodske rute kriz Ormuski moreuz, koji je decenijama žarište regionalnih tenzija.

- Ovo je strateški potez i važan korak za Iran, koji će osigurati nastavak našeg izvoza nafte. Danas se utovaruje prva pošiljka od 100 tona nafte izvan Ormuskog moreuza. Ovo predsatvlja neuspeh američkih sankcija - rekao je Ruhani u televizijskom obraćanju, prenosi Rojters.

Dodao je da Iran namerava da izvozi milion barela nafte dnevno (BDP) iz Bandar Jaska, luke na iranskoj obali Omanskog zaliva, smeštenoj malo južnije od Ormuskog moreuza.

Iran je često pretio da će blokirati moreuz u slučaju blokade njegovog izvoza sirove nafte američkim sankcijama, koje je Vašington ponovo uveo pre 3 godine kada je tadašnji predsednik Donald Tramp odlučio da SAD izađu iz teheranskog nuklearnog sporazum šest vodećih svetskih sila.

Teheran i administracija američkog predsednika Džoa Bajdena vode indirektne razgovore u Beču od početka aprila o oživljavanju tog sporazuma, kojim se Iran obavezao da ograniči svoj nuklearni program radi ukidanja većine međunarodnih sankcija prema toj zemlji.

Autor: Tanjug

#Iran

#nafta

#omanski zaliv