Saudijski prestolonaslednik Mohammed bin Salman progurao je socijalne i ekonomske reforme kao deo planova za modernizaciju konzervativnog muslimanskog kraljevstva

Inspirisana karijerom svog pokojnog oca, Mona je odlučila da se pridruži vojsci i prvoj grupi saudijskih žena vojnika koja radi na najsvetijim islamskim mestima, gde pomažu u obezbeđivanju godišnjeg hodočašća u hadžu.

Od aprila, desetine žena postale su deo službi bezbednosti koje nadgledaju hodočasnike u Meki i Medini, rodnim mestima islama. Odevena u vojnu kaki uniformu, sa jaknom do kukova, širokim pantalonama i crnom beretkom preko vela koji pokriva kosu, Mona svoje smene provodi lutajući u Velikoj džamiji u Meki.

- Pratim korake mog pokojnog oca da dovršim putovanje, stojeći ovde u Velikoj džamiji u Meki, najsvetijem mestu. Služiti vernicima je vrlo plemenit i častan zadatak - rekla je Mona, koja je odbila da da porodično ime.

Saudijski prestolonaslednik Mohammed bin Salman progurao je socijalne i ekonomske reforme kao deo planova za modernizaciju konzervativnog muslimanskog kraljevstva i privlačenje stranih investicija u okviru napora diverzifikacije. Prema njegovom reformskom planu, poznatom kao Vizija 2030, prestolonaslednik je ukinuo zabranu vožnje ženama, dozvolio odraslim ženama da putuju bez dozvole staratelja i dodelio im veću kontrolu nad porodičnim stvarima.

Ali plan reformi praćen je represijom protiv neslaganja, uključujući aktivistkinje za ženska prava. Saudijska Arabija je drugu godinu zaredom ograničila hadž na svoje građane i stanovnike, zabranivši milionima drugih hodočasnika iz inostranstva kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Samar, još jedan vojnik koji posmatra hodočasnike u blizini Kabe, strukture u obliku kocke za koju muslimani veruju da ju je sagradio Abraham, rekla je da je njena porodica ohrabrila da se pridruži vojsci, nakon studija psihologije.

- Ovo je ogromno postignuće za nas i najveći je ponos biti u službi religije, zemlje i gostiju Božijih, najmilosrdnijih - rekla je.

Autor: redportal.rs

#Vojnici

#hadž

#saudiska arabija

#žene