Naučnici odavno upozoravaju da će klimatske promene prouzrokovati obilne padavine

Jug Nemačke pogodile su poplave u kojima je samo danas najmanje 1 osoba izgubila život, dok se procenjuje da su u Evropi poplave odnele više od 180 ljudskih života.

Bavarska, koja se graniči sa Austrijom, poslednja je nemačka pokrajina koja se našla na udaru kišnog talasa koji je izazvao devastirajuće poplave.

Do danas je u Nemačkoj evidentirano 156 žrtava ove prirodne katastrofe, najteže u poslednjih 6 decenija, a ukupan broj žrtava u Evropi do sada se procenjuje na 183, prenosi Rojters.

Najviše žrtava u Nemačkoj je prijavljeno u okugu Arvajler južno od Kelna, oko 110, ali nadležni strahuju da će se prave razmere ove katastrofe sagledati tek nakon povlačenja vode.

IZVOR: TW / @TeleEnvironment

Nemačka vlada je odmah odvojila 300 miliona evra za hitnu pomoć ugroženim područjima i milijardu evra za popravku oštećenih kuća, ulica i mostova, potvrdio je ministar finansija Nemačke Olaf Šulc u intervjuu za nedeljnik Bild am Zontag.

Pored toga, razmatra se pomoć u iznosu od po 10.000 evra svim malim preduzećima koja su se našla na udaru poplava i pandemije koronavirusa, a najavljena je i poseta kancelarke Angele Merkel ugroženim područjima, preneo je AP.

Na udaru poplava izazvanih rekordnim padavinama našle su se i Austrija, Holandija i Belgija.

Naučnici odavno upozoravaju da će klimatske promene prouzrokovati obilne padavine.

Obilne kiše pogodile su i Italiju, a hitne službe u gradu Palermu i drugim delovima Sicilije primile su stotine poziva za intervencije zbog poplava i oštećenja od vode.

List Republika piše da je Palermo protekle noći pogodila jaka oluja i da su vatrogasci 27 puta intervenisali kako bi spasili ljude iz poplavljenih automobila, pošto su se ulice pretvorile u reke. Podvožnjaci i ulice u pojedinim delovima grada su iz predostrožnosti zatvoreni za saobraćaj.

Za sever Sicilije izdato je narandžasto upozorenje zbog rizika od oluja i poplava.

Autor: Tanjug.rs / Kurir.rs

#Austrija

#Belgija

#Evropa

#Holandija

#Italija

#Nemačka

#poplave

#šteta