Izbegnuta tragedija

U petak je stanovnike Beograda šokirala vest da se u centru grada urušila zgrada i da je sprovedena hitna evakuacija ljudi, među kojima, na svu sreću, nema povređenih.

Šokantni snimci kruže društvenim mrežama iz Vidovdanske ulice a uzrok urušavanja je izgradnja nova zgrade za koju se iskopavao temelj.

Povodom urušavanja dela zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, Građevinska inspekcija i policija izvršili su uviđaj i saslušali odgovorna lica - izvođača radova na gradilištu, kao i investitore objekta, koji su fizička lica.

Protiv odgovornih lica biće podneta krivična prijava u redovnom postupku, navodi tužilaštvo i napominje da ne postoje razlozi zbog kojih bi tražilo od suda da im se odredi pritvor, piše Mondo.

U tužilaštvu za Tanjug kažu da iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo teško delo protiv opšte bezbednosti.

Takođe, nakon uviđaja i izjava i pregleda dokumentacije, proizlazi da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena, odnosno da je bila obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren, usled čega je najverovatnije došlo do pucanja šipova i obrušavanja.

Stanari zgrade premešteni su u hotel Slavija o trošku opštine Vračar.

Pogledajte trenutak urušavanja zgrade:

IZVOR: TW / @Kineskikolacic

Autor: redportal.rs

#urusena

#vidovdanska ulica

#vracan

#zgrada