Šta zanmo do sad 🤑🤑🤑

Digitalni evro će podsećati na online račun ili digitalni novčanik koji je direktno povezan sa Evropskom centralnom bankom, a ne sa nekom trećom istitucijom.

Rečeno je da će ECB dati zeleno svetlo na višegodišnji projekat da stvori digitalnu verziju evra.

Elektronski pandan prave avalute, digitalni evro će biti nešto kao digitalni novčanik kojiće građani euro zone moći da čivaju kod ECB

Digitalnieuro je deo potrebe centralne banke da zadovolji potrebu za elektronskim vidom plaćanja i da dostigne ekspanziju sektora kriptovaluta od bitkoina do ostalih kriptovaluta.

Evo šta se zna do sad: Šta je digitalni evro?

To će biti sredstvo plaćanja koje vlasnicima daje potraživanje prema ECB - poput novčanica i kovanica, ali u digitalnom formatu.

Verovatno će podsećati na mrežni bankovni račun ili digitalni novčanik koji se drži direktno u ECB, a ne u komercijalnoj instituciji.

To je suštinska razlika jer ECB ne može ostati bez evra, što čini njegovu digitalnu valutu suštinski sigurnijom od bilo koje druge kolege u privatnom sektoru.

Dakle, mogu li svu svoju ušteđevinu pretvoriti u digitalne evre?

Najverovatnije ne. ECB zna da bi sigurnost njenog digitalnog novčanika mogla biti toliko privlačna da izdvaja komercijalne banke. Tako će se ili odrediti ograničenje broja digitalnih evra koje pojedinci mogu posedovati - recimo, 3.000 EUR ili primeniti kaznenu stopu na posede iznad određenog iznosa.

Šta je onda poenta digitalnog evra?

ECB ne želi da digitalna plaćanja prepušta privatnom sektoru, posebno ako upotreba fizičke gotovine počne da se smanjuje, kao u Švedskoj.

Izrazila je zabrinutost da najveći pružaoci platnih usluga u evro zoni, kao što su Visa i Mastercard, dolaze izvan bloka, i zbog upotrebe privatnih kompanija podataka o transakcijama.

Rad na digitalnom evru ubrzan je nakon što je Fejsbuk predstavio planove zastvaranje sopstvene valute u 2019. godini, potencijalnu pretnju osnovnom poslucentralnih banaka.

Kako uopšte otvoriti račun u centralnoj banci?

ECB je nagovestila da će to prepustiti bankama i nekim regulisanim fintek kompanijama, koje bi u njeno ime kupcima nudile digitalne evro novčanike.

Da li se digitalni evre mogu trošiti anonimno, van mreže - poput gotovine?

Samo za mala plaćanja, verovatno manje od stotinu evra ili tako nekako. ECB mora da uravnoteži privatnost sa suzbijanjem pranja novca i utaje poreza.

Kada možemo očekivati da ćemo potrošiti svoj prvi digitalni evro?

Ne u narednih pet godina ili tako nekako. ECB je sebi dala dve godine dafinalizuje dizajn digitalnog evra. Nakon toga, moraće da ga ratifikuje Upravno veće.

Ako bude odobrena, ECB će raditi na implementaciji još tri godine pre pokretanja. Takođe će tražiti zakonodavne promene, jer digitalni evro nije predviđen ugovorima EU.

Da li će fizička gotovina tada prestati da postoji?

ECB kaže da će digitalni evro dopunjavati, a ne zamenjivati gotovinu. Prema istraživanju ECB, gotovina je činila 79 odsto svih plaćanja na prodajnim mestima u evro zoni u 2016. godini.

Ali neki kritičari brinu da će ECB jednog dana povući gotovinu i koristiti digitalni evro za sprovođenje agresivnih mera monetarne politike, poput negativnih kamatnih stopa na depozite domaćinstava ili direktnih gotovinskih transfera.

Da li će digitalni evro koristiti blockchain?

Korišćenje Blockchain-a, Distributed Ledger Technologija (DLT) koja pokreće kriptovalute je opcija, ali možda i ne najverovatnija.

Član odbora ECB-a Fabio Paneta rekao je da "nije bilo iskustva" sa DLT-om koji bi mogao da služi potrebama stotina miliona kupaca, za razliku od redovnog sistema ECB-ovog trenutnog plaćanja, poznatog kao TIPS.

ECB bi, međutim, mogla da koristi kombinaciju oba, dodao je Paneta.

Da li će biti dostupan van zone evra?

Tri hiljade evra bio bi veliki novac za domaćinstva u siromašnijim zemljama, uključujući i neke susedne EU. Dakle, stavljanje digitalnog evra naraspolaganje ljudima tamo moglo bi da isisava depozite iz lokalnih banaka.

Međutim, ako druge centralne banke lansiraju digitalne valute, plaćanja u i iz evrozone mogu postati jeftinija i sigurnija.

Autor: redportal.rs

#EU

#digitalni novac

#digitalni novčanik

#evro

#kriptovalute

#novac