Od 134 države na svetu, magazin Global fajnens svrstao je Srbiju na 34. mesto

Magazin Global fajnens nedavno je objavio listu najbezbednijih zemalja na svetu, na kojoj je Srbija najsigurnija država u regionu. Među 134 rangirane zemlje nalazi se na 34. mestu, dok je, na primer, Slovenija na 47, Rumunija na 51, Hrvatska na 74, Bugarska je 114, Crna Gora je 121, Severna Makedonija je na 125, a Bosna i Hercegovina na 130. mestu.

Najbolje rangirane države nalaze se u Evropi i Aziji. Od prvih 20, devet je u Evropi, a četiri su severnoevropske – Island, koji je najbezbednija zemlja na svetu, Finska na petom mestu, zatim Norveška i Danska na sedmom i osmom. Na poslednjem, 134. mestu su Filipini.

Magazin Global fajnens je kao ocenu sigurnosti u zemlji uzimao u obzir tri osnovna faktora – rat i mir, ličnu bezbednost i rizik od prirodnih katastrofa, uključujući jedinstvene faktore rizika koji potiču od koronavirusa. Lična sigurnost je ljudsko pravo zagarantovano Ustavom. U praksi, odnosi se na spokojstvo od krađa, razbojništva, prepada, očuvanja ličnog integriteta građanina u celosti.

Srbija je prethodnih godina imala problem zbog velikog broja mafijaških obračuna na ulicama, ali činjenica je da je u poslednje vreme, a naročito od 4. februara, kada je policija razbila Belivukovu grupu, manje uličnih likvidacija.

Darko Obradović, stručnjak za bezbednost, kaže za Politiku da je mesto naše zemlje na listi Global fajnensa priznanje za organe bezbednosti Srbije koji su svojim proaktivnim delovanjem i radom u zajednici znatno suzbili opšti kriminalitet i na taj način doprineli celokupnom osećaju sigurnosti naših građana.

Autor: redportal.rs

#Srbija

#bezbednost

#najbezbednija zemlja