Američki sportski novinar ima samo reči hvale za srpskog tenisera

Kolumnista uglednog američkog časopisa USA Today Den Voken je u novom članku posvećenom tenisu priznao da je srpski teniski as Novak Đoković definitivno najbolji teniser svih vremena, čime je pokazao da ipak nisu svi ljubitelji belog sporta iz zapadnih zemalja neprijateljski nastrojeni prema njemu.

U opširnom tekstu koji opisuje kako je izgledalo finale ovogodišnjeg Vimbldona, kao i reakcije koje su usledile, Voken ocenjuje da se Novakov simbolički gest žvakanja trave na teniskom terenu posle pobede takođe može shvatiti i kao njegovo lično proždiranje teniske istorije (koju njegovo ime zauzima u sve većoj meri).

Foto: usatoday.com/logo

- Ovde više rasprave nema. Biće svakakvih žalopojki nabijenih emocijama od strane Federerovih i Nadalovih navijača, raščlanjavanje Novakovih rezultata i dostignuća i dvosmislenih komentara o njegovim hirovitim reakcijama ili besu koji zna da pokaže na terenu, ali vreme je da se prihvati nova realnost. Đokovićevi uspesi nisu samo neverovatni, oni su i nesporni, što ga čini najvećim igračem tenisa koji je ikad postojao - naveo je Voken u kolumni.

IZVOR: TW / @Wimbledon

U nastavku novinar govori o tome da se može priznati da je Federer u periodu od 2003. do 2009. zaista imao neverovatne rezultate koji su definitivno bili najbolji do tog trenutka, međutim, da su se stvari od tad drastično promenile, kao i da je poraziti Nadala na šljaci verovatno nešto najteže što bi ijedan teniser u istoriji mogao da učini.

Shvatajući da tehnički gledano trka još traje, budući da sva trojica tenisera imaju po 20 pobeda na grend slemovima, Voken ipak kaže da su pobede našeg Noleta nešto značajnije, tako da je nabrojao sve razloge zašto tako misli.

- Đoković je 1. čovek na svetu koji je osvojio po 2 grend slem titule sa svakog turnira, prvi čovek posle Roda Lavera koji je držao sve 4 titule u isto vreme (2015-2016), jedini teniser koji je osvojio svaki Masters 1000 2 puta, iza sebe ima 327 nedelja, koliko drži 1. mesto na ATP listi, što je dosta ispred drugoplasiranig Federera koji je to bio 310 nedelja, u pobedama vodi 27:23 u odnosu na Federera i 30:28 u odnosu na Nadala, a na kraju, to je i jedini čovek koji je pobedio Federera više puta na Vimbldonu i Nadala na Frenč openu. Dokazi su neumoljivi - zaključuje kolumnista uglednog lista, dodajući da mnogi ljubitelji tenisa neće moći da se pomire sa ovom realnošću.

U nastavku teksta Voken je napisao da će i oni morati da prihavte neke druge realnosti, poput te da Novak sigurno nije negativac, kako ga je nazvao jedan od ljudi na nedavnoj konferenciji za štampu pred samo finale.

- To pitanje je bilo apsurdno i odraz nepoštovanja prema njemu. Đoković nije 'loš momak'. Možda je imao neke greške, poput prošlogodišnjeg organizovanja turnira u vreme pandemije ili mu se mogu zameriti trenuci nervoze na terenu, ali Novak ima daleko više pozitivnih osobina kojima ohrabruje druge igrače koji su možda u ovom trenutku slabije plasirani, pozitivno prikazuje svoju zemlju Srbiju - naglašava se u članku.

Sve u svemu, izgleda da su za trezvene ljude cifre ipak neumoljive, ali i ostatak činjenica. Osim možda za ljude iz Roleksa, zasad. 😊 Ako vam nije jasno i čemu je reč, možete pročitati u 1. članku ispod. 👇

Autor: redportal.rs

#Novak Đoković

#komentator

#usa today