WC šolje pretvaraju izmet u energiju i digitalnu valutu

Korišćenjem toaleta možete da platite kafu ili kupite banane na univerzitetu u Južnoj Koreji, gde se ljudski otpad koristi za napajanje zgrade.

Čo Džejvon, profesor urbanog i ekološkog inženjerstva na Nacionalnom institutu za nauku i tehnologiju Ulsan (UNIST), dizajnirao je ekološki prihvatni toalet povezan sa laboratorijom koja koristi izmet za proizvodnju biogasa i stajnjaka.

Toalet BiVi koristi vakuumsku pumpu za slanje fekalija u podzemni rezervoar, smanjujući upotrebu vode. Tamo mikroorganizmi razlažu otpad na metan, koji postaje izvor energije za zgradu, napajajući plinski šporet, bojler za toplu vodu i čvrstu oksidnu gorivnu ćeliju.

- Ako razmišljamo izvan okvira, fekalije imaju dragocenu vrednost za proizvodnju energije i stajnjaka. Stavio sam ovu vrednost u ekološku cirkulaciju - rekao je Čo.

Prosečna osoba izvrši nuždu težine oko 500 g dnevno, što se može pretvoriti u 50 litara metana, rekao je inženjer zaštite životne sredine. Ovaj gas može da proizvede 0,5kWh električne energije ili se koristi za vožnju automobila oko 1,2km.

Čo je osmislio virtuelnu valutu koja se zove Ggool, što na korejskom znači med. Svaka osoba koja koristi ekološki toalet zarađuje 10 Ggool dnevno. Studenti mogu da koriste valutu za kupovinu robe u kampusu, od sveže pripremljene kafe do rezanca instant voća, voća i knjiga. Studenti mogu pokupiti proizvode koje žele u prodavnici i skenirati QR kod da bi platili Ggool-om.

- Do sad sam mislio da su fekalije prljave, ali sada mi je to dragocenost. Čak pričam o fekalijama tokom obroka da bih razmišljao o kupovini bilo koje knjige koju želim - rekao je student postdiplomskih studija Heo Hju Džin na pijaci Ggool.

Autor: redportal.rs

#digitalna valuta

#energija

#izmet

#pametne wc šolje