Poslednj tajna renesansnog genija 🧐

Leonardo da Vinči, veliki renesansni umetnik, izumitelj i anatom, ima 14 živih rođaka - otkrila je najnovija analiza DNK. Porodično drvo može biti od neprocenjive pomoći naučnicima da napokon provale da li se zaista u kapeli u Francuskoj nalaze ostaci italijanskog genija.

Istoričari Alesandro Vezosi i Agnese Sabato proveli su više od deceniju tražeći genaološko stablo poznatog slikara Mona Lize, njihova tzv. mapa proteže se skoro 690 godina, 21 generaciju i kroz 5 porodica u prošlost. Mapa će biti vitalna i od enormne pomoći antropolozima koje žele da sekvenciraju Da Vinčijev DNK kroz sekvenciranje DNK njegovih rođaka.

Osim identifikovanja njegovih ostataka, sekvenciranje njegove DNK bi takođe omogućilo naučnicima i da bolje razumeju njegove talente i genij. Bar tako tvrde zvaničnici iz Leonardo Da Vinci DNA Project kojima je cilj da iskoriste genetske podatke da stvore 3D sliku Da Vinčija kroz proces koji se naziva DNK fenotip.

Da Vinči je bio slikar, arhitekta, izumitelj, anatom, inženjer i naučnik. Samoobrazovan, ispunio je na desetine tajnih svezaka sa genijalnim izumima i anatomskim crtežima. Uz sve slike i predstave, poput Vitruvijanskog čoveka, Da Vinči bi pisao svoja zapažanja šifrovano uz pomoć ogledala (pisao sve "otpozadi") da bi sakrio sve što je znao od znatiželjnih očiju. Osim detaljnih crteža anatomije, u sveskama su se nalazili i detaljni crteži bicikala, helikoptera, tenkova i aviona.

U novoj studiji Vesozi i Sabato su koristili istorijske dokumente iz arhiva, pored direktnih svedočanstava od strane preživelih rođaka. Prema istoričarima, Leonardo je bio deo 6. generacije Da Vinčija.

Proučavanje istorije Da Vinči porodice je zaista teško, jer samo jedan od njegovih roditelja se može jasno pratiti. Rođen kao vanbračno dete u Toskanskom gradu Anhiano, Leonardo da Vinči je bio sin Firentinskog advokata Ser Pijero da Vinčija i seljanke po imenu Katerina. Istraživanja koja je vodio Martin Kemp, istoričar umetnosti sa Univerziteta Oxford, daje teoriju da je Katerina (majka) bila tek 15-godišnje siroče u vreme Leonardovog rođenja. Sa 5 godina, mladi Leonardo je odveden na porodično imanje u gradu Vinči (po kom je i njegova familija uzela ime) da živi sa svojom babom i dedom.

Kada je Da Vinči preminuo 2. maja 1519. godine sa 67 godina, nije imao dece, i njegovi posmrtni ostaci su bili izgubljeni - što znači da nije bilo sigurne DNK koja bi se analizirala. Kao rezultat ovakvih okolnosti, deo njegove istorije je ostao ogrnut misterijom.

Prema istorijskim zapisima, Leonardo je sahranjen u kapeli Saint-Florentin at the Chateau d'Amboise, koja se nalazila u okviru vile u dolini Loare. Kapela je ostala oronula i zapuštena nakon Francuske revolucije, a potom i srušena. Prema skorijim izvorima, čini se da je ceo skelet otkriven i da je ponovo sahranjen u obližnjoj Saint-Hubert kapeli - ali da li su to Leonardove kosti niko ne zna...

Prema novom rekonstruisanom porodičnom stablu, koje počinje 1331. godine sa ocem Mikeleom, postoji 14 živih rođaka sa širokim dijapazonom interesovanja - sve od radnika u ofisu pa do, kuvara, pekara i prodavaca porcelana.

Glavni cilj istraživača je da preko Y hromozoma iz skeleta u Loari, koje će uporediti sa Y hromozomima živih rođaka definitvno potvrde da u francuskoj kapeli leži najveći geniji renesesanse.

Y hromozom se prenosi sa oca na sina i ostaje skoro nepromenjen 25 generacija.

Autor: redportal.rs

#DNK

#Firenca

#Francuska

#Genij

#Italija

#Kapela

#Leonardo da Vinči

#Renesansa

#Toskana

#genetika

#grob

#majka

#otac

#porodica