Biće to jedan od privih pokušaj čovečanstva da promeni putanju nebeskog tela

Kineski istraživači žele da pošalju više od 20 najvećih kineskih raketa da vežbaju skretanje značajnog asteroida - tehnike koja bi na kraju mogla biti presudna ako se stena ubica nalazi na putu sudara sa Zemljom.

Ideja je više od naučne fantastike. Negde između kraja 2021. i početka 2022. godine, Sjedinjene Države će lansirati robotsku svemirsku letelicu za presretanje dva asteroida relativno blizu Zemlje. Kada stigne godinu dana kasnije, NASA-ina letelica srušiće se na manje od dva stenovita tela kako bi videla koliko se putanja asteroida menja. Biće to prvi pokušaj čovečanstva da promeni tok nebeskog tela.

U kineskom Nacionalnom svemirskom naučnom centru, istraživači su u simulacijama otkrili da su 23. rakete Dugi marš 5 istovremeno mogle odbiti veliki asteroid sa njegove prvobitne putanje za udaljenost 1,4 puta veću od zemljinog radijusa. Njihovi proračuni se zasnivaju na asteroidu nazvanom Benu, koji kruži oko sunca, širokog onoliko koliko je visoka Empire State Building. Pripada klasi stena sa potencijalom da nanese regionalnu ili kontinentalnu štetu. Asteroidi čija je dužina više od 1 km imali bi globalne posledice.

Naučni centar je citirao nedavno objavljenu studiju u časopisu Ikarus o planetarnoj nauci. Rakete Dugi marš 5 ključne su za kineske kratkoročne svemirske ambicije - od isporuke modula svemirskih stanica do lansiranja sondi na Mesec i Mars. Kina je uspešno lansirala šest raketa Dugi marš 5 od 2016. godine, a poslednja je izazvala određene sigurnosne probleme pošto su se njeni ostaci vratili u atmosferu u maju.

Trenutne procene pokazuju da postoji otprilike 1% šanse da asteroid širine 100 metara pogodi Zemlju u narednih 100 godina, rekao je profesor Geret Kolins sa Imperijalnog koledža u Londonu. Menjanje putanje asteroida predstavlja manji rizik od miniranja stene nuklearnim eksplozivom, koji može stvoriti manje fragmente bez promene kursa, kažu naučnici.Ideja je

Autor: redportal.rs

#asteroid

#kina

#rakete

#zemlja