Hrvatski sud doneo kaznu za srpskog kuvara

Poznati srpski kuvar Dejan Markus (44), nekadašnji voditelj emisije Kuvati srcem, osuđen je u Hrvatskoj na 2 godine zatvora i novčanu kaznu od oko 13.300 evra zbog šverca droge.

Kako je preneo hrvatski Jutarnji list, kuvar je osuđen pošto se nagodio sa USKOK i priznao krijumčarenje kokaina i amfetaminskog ulja.

- Zagrebački Županijski sud je potvrdio tu nagodbu i osudio Markusa. Na teret su mu se stavljale dve zasebne prodaje po kilogram kokaina, jedna u Beču i jedna u Zadru, kao i krijumčarenje tri litre amfetaminske baze s kojom je i uhapšen na granici sa Slovenijom. Bio je osumnjičen da je drogu prodavao kao član kriminalne grupe - naveli su oni.

Posle presude, njemu je bio produžen i pritvor u kom je od februara prošle godine, ali bi mogao uskoro da bude pušten, pošto je praktično odslužio 2/3 kazne. Podsetimo, njemu je po zakonu pretilo do 15 godina zatvora, ali je s obzirom na to da je odlučio da prizna da je švercovao drogu, vreme koje mu je određeno da provede iza rešetaka znatno smanjeno.

Poznati kuvar uhapšen je 7. februara 2020. u velikoj međunarodnoj akciji pod nazivom Egzotik, pošto je u njegovom renou pronađena tečna droga amfetamin koju je pokušao da prošvercuje iz Holandije u Hrvatsku. Posle nekoliko meseci provedenih u pritvoru u Mariboru u Sloveniji, on je izručen Hrvatskoj. On je u početku negirao optužbe, tvrdeći da nije znao da je droga u automobilu.

Priča o hapšenju popularnog voditelja dospela je u medije pošto je u vreme kada je uhapšen porodica prijavila njegov nestanak. Navodno, Markus je neko vreme živeo i radio u Zagrebu, ali ih je zabrinulo to što se nije javljao sestri, niti je bio aktivan na društvenim mrežama, pa je porodica policiji prijavila nestanak i preko medija apelovala za pomoć. Nekoliko dana kasnije, međutim, otkriveno je da je Markus živ i zdrav, ali iza rešetaka.

Autor: Blic.rs

#Hrvatska

#droga

#osuda

#zatvor